Amnesti inetrnešenal "ocrnio" ljudska prava u Srbiji

U izveštaju za 2012. godinu, koji je danas objavljen na vebsajtu organizacije za zaštitu ljudskih prava, podseća se da su beogradske vasti u aprilu prisilno iselile oko 1.000 Roma iz naselja Belvil na Novom Beogradu i da su mnogi od njih postali beskućnici.

ta organizacija za zaštitu ljudskih prava ukazuje i na neadekvatne uslove u naseljima u koja su Romi preseljeni, kao i na to da im je zbog toga bilo otežano da nađu posao.

"Evropska komisija se složila da finansira solidan smeštaj za izbačene Rome, ali je grad predložio da smeštaj bude na izolovanom mestu, stvarajući time rasno odvojena naselja", navodi se u izveštaju.

Organizacija je ocenila da potencijalnom smanjivanju diskriminacije doprinose amandmani usvojeni u septembru, koji predviđaju pomoć "pravno nevidljivim" osobama, uglavnom Romima, da dobiju lična dokumenta.

U delu o pravima homoseksualaca u Srbiji, AI navodi da je jedan homoseksualac prebijen u septembru u Beogradu i da je premijer u oktobru već drugu godinu zaredom zabranio Paradu ponosa zbog "neodređenih bezbednosnih pretnji".

Podseća se i da je Apelacioni sud u novembru ukinuo presudu lideru ekstremističke organizacije "Obraz" Mladenu Obradoviću i naložio ponovno suđenje.

U izveštaju se ukazuje i na mere koje je vlada Srbije preduzela kako bi pojačala graničnu kontrolu i sprečila ljude, većinom Rome, da naspuste zemlju. Od januara do oktobra 15.135 državljana Srbije je, prema podacima AI, tažilo azil u zemljama EU.

AI navodi da su svedocima na suđenjima pred specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu navodno pretili zvaničnici zaduženi za njihovu zaštitu.

U izveštaju se podseća da su pred Haškim tribunalom oslobođeni Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj.

AI o stanju ljudskih prava na Kosovu kaže da je nastavljena istraga o ratnim zločinima i navodima da su pripadnici OVK "otimali Srbe i zatim ih slali u Albaniju, gde su bili mučeni, ubijani a nekima su navodno uzimani organi radi trgovine".

Komisija kosovske vlade za nestale osobe nije uspela da sprovede Zakon o nestalnim osobama iz 2011. godine, ocenjuje AI.

U izveštaju se podseća na napade u Kosovskoj Mitrovici, "skoro svakodnevne nasilne incidente" na graničnim prelazima, napad kosovske policije na Srbe na Vidovdan i napad Albanaca na autobus s decom u Prištini.

Dodaje se i da je kosovska policija koristila prekomernu silu na demonstracijama političkog pokreta Samoopredeljenje u januaru i oktobru.

U izveštaju se ukazuje na fizičke napade na novinare i raširenu diskriminaciju Roma na Kosovu.

Po podacima UNHCR, 997 pripadnika manjinskih zajednica se dobrovoljno vratilo na Kosovo a 1.997 je prisilno vraćeno, uglavnom iz zemalja
EU, navodi AI i ocenjuje da i dalje postoje prepreke za njihov povratak i društvenu reintegraciju.

Na Kosovo se dobrovoljno vratilo 300 Srba, koji su, kao se dodaje, i dalje meta nasilja i napada i primaju preteća pisma. AI podseća da su dve kuće povratnika spaljene i da su u julu Ljiljana i Milovan Jevtić ubijeni u selu Talinovac, u koje su se vratili 2004. godine.

(Izvor: Beta, B92 )

Pogledajte još