London: Napadi na džamije nakon brutalnog ubistva (VIDEO)

Policija je primila i nekoliko poziva zbog napada na džamije širom Londona.

Iako policija kaže da te napade ne može direktno da poveže sa ubistvom vojnika, koje su počinila dvojica ekstremnih islamista, očevici kažu da je iz ponašanja napadača bilo jasno da se radi o osveti.

Incidenti su počeli tokom noći, okupljanjem ultradesničara koji su se sukobili sa policijom, na koju su bacali flaše. Policija je potom napravila kordon, nakon čega su se desničari uputili u lokalni pab, u kom su nastavili da divljaju i pevaju nacionalističke pesme.

Jedan lokalni musliman je rekao da je ciglom razbijeno staklo obližnje džamije.

Na drugim krajevima Londona uhapšena su dva muškarca nakon odvojenih napada na džamije. Policija je kasnije potvrdila da je jedan od dvojice uhapšenih 43-godišnji muškarac iz Brejntrija, koji je imao nož i planirao napad na lokalnu džamiju.

Upravnik te džamije rekao je britanskim medijima da je policija saopštla da još ne može da tvrdi da su napadi na džamije povezani sa brutalnim obezglavljivanjem britanskog vojnika koje su počinila dvojica islamskih ekstremista.

“Međutim, mi koji smo bili svedoci napada na džamiju, nama je izgledalo da je to bio čin neke osvete. To je bilo jasno iz ponašanja napadača. Mi apsolutno osuđujemo ono što se desilo u Vulviču, ali mi zaista nemamo nikakve veze s tim”, kazao je on i dodao da će sada svi okriviti muslimane.

U međuvremenu, policija je primila još jednu dojavu o napadu na džamiju u Kentu. Zbog tog napada priveden je takođe jedan muškarac.

(Izvor: B92, Dejli mejl)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.