Nemci u panici: Hrvatska u EU - sahrana za milijarde evra

Kako prenose hrvatski mediji, najtiražniji nemački list Bild izrazio je dobrodošlicu premijeru Zoranu Milanoviću u Lajpcig, na 150. godišnjicu SPD-a, rečima da Hrvatsku čine galopirajući dug, korupcija i velika nezaposlenost, dodajući da se klade kako je ta zemlja sledeće "groblje" nemačkih milijardi.

- Hrvatska ulazi u EU 1. jula. Hoće li i ova zemlja, kao i Grčka, postati groblje milijardi evra naših poreskih obveznika - pita se "Bild". List ističe da je Milanović, kao premijer buduće 28. članice EU, juče učestvovao na samitu u Brisleu i ističe da se postavlja pitanje "hoće li EU imati kakve koristi od ove balkanske zemlje".

Po indeksu korupcije Transparensi Internešenela, Hrvatska je zauzela 62. mesto, iza Kube. Čak je i premijer Milanović nedavno upozorio da njegova zemlja "mora očistiti korupciju tako da Zagreb i Hrvatska ne budu crna fleka već zvezda na evropskom nebu", podseća "Bild".

- Visok dug, puno nezaposlenih, i još više korupcije - stiže li nam u EU sledeći Kipar, sledeća Grčka? - pitaju se u "Bildu", dodajuću da Brisel već platio milijardu "pretpristupnih evra" vladi u Zagrebu. Nakon što se pridruže Uniji u julu, evri bi tek trebali poteći.

Hrvati se nadaju da će godišnje iz EU kase dobiti najmanje tri milijarde evra godišnje, piše "Bild", ali navodi i podatke o privrednoj slici Hrvatske. Na zemlju sa 4,5 miliona stanovnika nadvili su se oblaci: nezaposlenost je od 2008. porasla sa 8,3 na 15,9 odsto. Industrija je u padu i hitno joj je potreban kapital iz inostranstva, ali troma birokratija usporava ulaganja. Na skali konkurentnosti Svetskog privrednog foruma Hrvatska je 81. mestu.

- Istovremeno cveta javni dug. Očekuje se da će se javni dug ove godine povećati pet odsto. Ukupan dug porastao je na gotovo 60 odsto BDP-a. Tačnije rečeno, uprkos dužničkoj krizi, EU za svoj vrat veže sledeću zemlju-slučaj - piše "Bild".

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još