Nemci u panici: Hrvatska u EU – sahrana za milijarde evra

Kako prenose hrvatski mediji, najtiražniji nemački list Bild izrazio je dobrodošlicu premijeru Zoranu Milanoviću u Lajpcig, na 150. godišnjicu SPD-a, rečima da Hrvatsku čine galopirajući dug, korupcija i velika nezaposlenost, dodajući da se klade kako je ta zemlja sledeće “groblje” nemačkih milijardi.

Hrvatska ulazi u EU 1. jula. Hoće li i ova zemlja, kao i Grčka, postati groblje milijardi evra naših poreskih obveznika – pita se “Bild”. List ističe da je Milanović, kao premijer buduće 28. članice EU, juče učestvovao na samitu u Brisleu i ističe da se postavlja pitanje “hoće li EU imati kakve koristi od ove balkanske zemlje”.

Po indeksu korupcije Transparensi Internešenela, Hrvatska je zauzela 62. mesto, iza Kube. Čak je i premijer Milanović nedavno upozorio da njegova zemlja “mora očistiti korupciju tako da Zagreb i Hrvatska ne budu crna fleka već zvezda na evropskom nebu”, podseća “Bild”.

Visok dug, puno nezaposlenih, i još više korupcije – stiže li nam u EU sledeći Kipar, sledeća Grčka? – pitaju se u “Bildu”, dodajuću da Brisel već platio milijardu “pretpristupnih evra” vladi u Zagrebu. Nakon što se pridruže Uniji u julu, evri bi tek trebali poteći.

Hrvati se nadaju da će godišnje iz EU kase dobiti najmanje tri milijarde evra godišnje, piše “Bild”, ali navodi i podatke o privrednoj slici Hrvatske. Na zemlju sa 4,5 miliona stanovnika nadvili su se oblaci: nezaposlenost je od 2008. porasla sa 8,3 na 15,9 odsto. Industrija je u padu i hitno joj je potreban kapital iz inostranstva, ali troma birokratija usporava ulaganja. Na skali konkurentnosti Svetskog privrednog foruma Hrvatska je 81. mestu.

Istovremeno cveta javni dug. Očekuje se da će se javni dug ove godine povećati pet odsto. Ukupan dug porastao je na gotovo 60 odsto BDP-a. Tačnije rečeno, uprkos dužničkoj krizi, EU za svoj vrat veže sledeću zemlju-slučaj – piše “Bild”.

Izvor: Tanjug, Blic