Dačić: Priča da je SPS upravljao Galenikom je glupost

“Zabluda je da partija ima neke veze s tim. Nikada nisam dozvoljavao da se partijski kadrovi mešaju u MUP. U slučaju Galenike može se reći da je neko bio blizak SPS, može se reći i da je neko ko pripada SPS bio u Upravnom odboru Galenike, ali priča da jedna partija upravlja Galenikom je glupost. Uostalom, ja sam ministar unutrašnjih poslova i zašto bi nas sve to potresalo”, rekao je Dačić.

Premijer smatra da je to veliki plus za SPS jer znači da nema privilegija, bez obzira na partijsku pripadnost.

“Ne treba, međutim, ići ni u drugu krajnost, a druga krajnost ispada da su svi problemi u Galenici nastali zbog ovog. Nisu”,
uveren je Dačić.

On podseća da je Ministarstvo finansija odbilo ponude, a kao ključni problem koji tek treba istražiti navodi velika dugovanja države najvećoj domaćoj farmaceutskoj firmi.

“Kad se bolje pogleda i ispada da je država platila, ali ne direktno fabrici, već veledrogerijama. I imate situaciju da od tih sto miliona 60-70-80 odsto duguje država, a niko za to nije odgovarao! Plaćate lekove veledrogerijama ne proizvođaču!. Neki strani proizvođači naplatili su svoje lekove, pa ja mogu da pitam da li je neko želeo da uništi domaćeg proizvođača lekova? To sve treba da se utvrdi. Poslovna politika je jedno, kriminal drugo. Ali, ko god da je u pitanju partijska pripadnost me ne interesuje”, naglašava Dačić.

Premijer je još jednom odbacio tvrdnje da ima veze sa narko-klanom Darka Šarića, kao i spekulacije da ga je posle afere zaštitila američka DEA.

“Ako su moje veze bile u tome što sam pre četiri – pet godina poznavao čoveka koji je kasnije osumnjičen za kriminalne radnje – jadna je to borba protiv kriminala. Jadna, ako je to glavni dokaz. Ja ne bežim od rasprave i istine. Uostalom, malo ko bi preživeo takve napade i udare kao što se meni desilo. Ali, ja da sam hteo nešto kriminalno da radim imao bih neki interes… Ja i danas živim kao što sam živeo ranije”
, rekao je Dačić.

On je takođe podsetio da se četiri puta se sretao sa direktorkom Agencije za suzbijanje narkotika DEA.

“U junu idem u Moskvu na konferenciju koji organizuje DEA, bio sam sa direktorom FBI. To su policijske strukture i sve se dešavalo posle tog događaja s početka mog mandata. Poznavao sam čoveka od ranije i pri tome me niko nije upozorio da je umešan u te poslove. Pa valjda bi neko reagovao, skrenuo pažnju ili me bar izbegavao”
, kaže Dačić.

(Izvor: Kurir )