Članici benda "Pussy Riot" odbijen zahtev za puštanje na slobodu

Aljokina je započela u utorak štrajk glađu jer joj sud nije dozvolio da lično prisustvuje raspravi na kojoj se odlučivalo o njenom zahtevu za puštanje na slobodu, već je putem video linka pratila događanje u sudnici, prenela je agencija AFP.

Sudija Mihail Šagalov pročitao je brzo odluku kojom je zahtev Aljokine odbačen, a simpatizeri članice pank benda rekli su da je proces bio formalnost sa unapred poznatim rezultatom.

"To nije izgledalo kao sudska rasprava", rekla je njena majka Natalija.

Na današnjoj raspravi bio je prisutan dodeljeni branilac po službenoj dužnosti, jer njen advokat Irina Krunova nije došla pošto je Aljokina od nje tražila da bojkotuje raspravu dok joj se ne dozvoli prisustvo u sudnici.

Britanski muzičar Pol Makartni poslao je pismo podrške Aljokini, s molbom sudu da je oslobodi pre isteka kazne za huliganstvo.

Pre mesec dana, sud u centralnom regionu Mordovija odbio je zahtev za puštanje na slobodu članice benda Nadežde Tolokonikove, jer se nije pokajala za svoje postupke i opomenuta je zbog toga.

Tolokonikova i Aljokina osuđene su za huliganizam motivisan verskom mržnjom zbog performansa protiv Vladimira Putina u moskovskoj katedrali Hrista Spasioca, u februaru 2012. godine.

Treća članica grupe, Jekatarina Samucevič, osuđena je, ali joj je kazna preinačena u uslovnu posle žalbe.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još