Bespilotne letelice ubijale i Amerikance

Sjedinjene Američke Države su usmrtile četiri svoja državljanina u napadima bespilotnim letelicama u Jemenu i Pakistanu, priznala je admistracija Baraka Obame.

Američki državni advokat Erik Holder uputio je pismo kongresmenima u kojem je naveo da troje ubijenih nisu bili mete napada u Jemenu i na drugim lokacijama.

Holder je naveo imena četvero ubijenih Amerikanaca u pismu članovima Kongresa u sredu, dan uoči Obaminog govora o upotrebi bespilotnih letjelica.

Holder u pismu brani ubistvo Anvara al-Avlakija, Amerikanca koji je bio meta napada u septembru 2011. godine.

Kritike Vašingtonu

"Odluka da se cilja na Anvara al-Avlakija je bila zakonita, promišljena i pravedna", napisao je Holder, te dodao kako Obamina administracija želi da nastaviti da komunicira s američkim narodom.

Reporter Al Jazeere Tom Akermen javio je iz Vašingtona da je administracija, takođe, navela ime Judea Kenana Mohameda, Amerikanca koji je boravio u Pakistanu i koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za ubistvo i otmicu.

Akerman javlja da će Obama u svom govoru spomenuti kriterijume i obrazloženja za upotrebu bespilotnih letelica za atentate.

Obamina administracija i ranije je kritikovana zbog nedovoljne transparentnosti, pogotovo zbog "borbe protiv terorizma" u inostranstvu.

Amnesti Internešnel u svom novom izveštaju navodi da američka politika naizgled dopušta "egzekucije bez sudskog odobrenja", što je u sukobu s međunarodnim pravom, javio je reporter Al Jazeere Nadim Baba.

(Izvor: Al Jazeera )

Pogledajte još