Tadić se sastao sa Merkelovom

Tadić je, kako se navodi u saopštenju DS, boravio u Lajpcigu povodom proslave 150 godina osnivanja Socijaldemokratske partije (SPD).

Tadić je, kako se dodaje, sa svojim sagovornicima razgovarao ne samo o budućnosti svetskog levičarskog pokreta, već i o aktuelnim pitanjima vezanim za Srbiju i region.

Proslavi je, pored oko 50 aktuelnih i bivših šefova država i vlada iz celog sveta, sa Tadićem prisustvovala i internacionalna sekretarka DS Jelena Trivan.

U okviru proslave godišnjice, u sredu uveče je osnovana i "Progresivna Alijansa", koja bi trebalo da zameni Socijalističku internacionalu.

Tadić, kako se dodaje, jedan je od osnivača nove svetske levičarske alijanse.

"Progresivna Alijansa" zamišljena je kao alternativa Socijalističkoj internacionali, koja je osnovana u Parizu 1889. godine.

"Cilj ove koalicije levičarskih partija iz celog sveta za 21. vek je demokratski, socijalni i ekološki progres. Alijansu je osnovalo oko 70 levičarski orijentisanih partija iz celog sveta, uključujući i britansku Laburisticku partiju, Afrički nacionalni kongres i američku Demokratsku partiju", navodi se u saopštenju.

Izvor: b92

Pogledajte još