Dežer: Srbija postigla velike sporazume

On je rekao i da se nada da će joj na osnovu toga Evropski savet u junu dati datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u Uniji.

"Veliki dogovori postignuti su u poslednje tri godine. Prošlog meseca su premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači postigli u Briselu sporazum o normalizaciji odnosa. To su dobri razlozi za optimizam i nadamo se da će Evropski savet (u junu) dati Srbiji datum", rekao je Dežer.

On je na seminaru Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA) "Sloboda štampe na udaru: Pritisak za medijsku regulaciju" istakao, povodom jučerašnjeg dogovora Dačića i Tačija o planu sprovođenja aprilskog sporazuma, da je "normalizacija proces za koji treba vremena, ali da je bitno ići u tom pravcu".

Dežer je ukazao na to da su pred Srbijom kompleksne reforme, među kojima i reforma medija.

"Prvobitna medijska strategija imala je jednu bitnu primedbu: transparentost koja se odnosi na vlasništvo i finansiranje", ukazao je Dežer i dodao da se nada da će novi Nacrt zakona o javnom informisanju biti usvojen, mada je naglasio da će to biti "teško", a još teže će biti primeniti ga.

Nacrtom zakona predviđeno je da država 1. januara 2014. godine potpuno prestane da finansira medije i da se posle toga pređe na projektno finansiranje što će, po Dežerovoj oceni, otvoriti pitanje konkurencije, posebno na tržištu reklamiranja.

"Ovo je težak put. Nisu tu samo pravila i propisi koji treba da se menjaju, već i mentalitet", ukazao je Dežer.

On je, takođe, naveo da u Srbiji, sa oko sedam miliona stanovnika, ima 100 televizija, 200 radio stanica i 500 listova, ocenivši da je to veoma veliki broj.

Šef Delegacije EU je o etičkim i profesionalnim standardima novinara u Srbiji rekao da je "teško biti dobar novinar u bedi", dodajući da je novinarska profesija jedna od najlošije plaćenih u Srbiji.

Predsednik ENPA Ivar Rusdal rekao je na konferenciji za novinare pred početak seminara koji je otvorio, da je "ono što je srpska vlada uradila u vezi sa Kosovom, što je bilo teško i kontroverzno, naišlo na poštovanje zemalja EU" i izrazio nadu da će to doprineti daljem procesu evrointegracije Beograda.

On je kazao da u glavna pitanja onoga čime se ENPA bavi spada i sloboda i pluralizam medija i ocenio da je ta asocijacija svesna da u "mnogim evropskim zemljama postoji pritisak da se kontrolišu mediji".

Rusdal je ukazao i na važnost promovisanja vrednosti sadržaja i zaštitu autorskih prava.

Na pitanje novinara koliko je u medijima, pored političkog, prisutan i pritisak finansijera, on je istakao da, ako "same novine nisu kredibilne, onda ni reklame nisu kredibilne".

"Mi na severu (Evrope) verujemo u odgovornost urednika u odlučivanju o tome šta će ući u novine. Držimo se veoma tog principa, a verujemo i u opšti kodeks ponašanja. One koji vrše pritisak na sadržaj i oglašavanje u novinama ubeđujemo da ako novine nisu kredibilne, onda ni reklame nisu kredibilne", rekao je Rusdal, koji je iz Norveške.

On je dodao da i tabloidi treba da uživaju pravo slobode štampe i slobode izražavanja, ukazujući da je njihovo postojanje samo faza u razvoju slobode štampe. "Morate da započnete biznis i privučete čitaoce", istakao je Rusdal.

"Svrha slobode štampe nije da zaštitite ono što vi volite, već da zaštitite ono što ne volite i možda smatrate neukusnim", rekao je on.

ENPA, koja je prošle godine u sedištu u Briselu obeležila 50 godina postojanja, ima članove u 22 od 27 zemalja EU, kao i u Srbiji, Norveškoj i Švajcarskoj. Toj asocijaciji pripada oko 5.200 novinskih izdavačkih kuća, rekao je Rusdal.

Izvor: B92

Pogledajte još