ZVEZDA – PARTIZAN: Majstorica posle 16 godina

Košarkaši Crvene Zvezde napravili su senzaciju, pobedivši aktuelnog prvaka, Partizan, u četvrtoj utakmici plej-ofa, čime su obezbedili majstoricu koja će odlučiti ko je novi šampion. Partizan je u finalnoj seriji poveo sa 2:0, da bi "crveno-beli" prvo u gostima, a zatim i kao domaćini pobedili i izjednačili rezultat. Odluka o šampuionu kroz majstoricu, između večitih rivala, nije viđena punih 16 godina.

Prve dve četvrtine utakmice obeležila je dominacija Partizana, koji je imao i do 6 poena prednosti, ali pred kraj druge četvrtine Zvezda pravi seriju od 14:3 i dolazi do prve prednosti. Razlika na poluvremenu je bila 3 poena (35:32). 

Maksimalnu prednost Zvezda je imala na isteku treće četvrtine, pri rezultatu 56:46, što je "crno-bele" nateralo da u poslednjoj deonici zaigraju na sve ili ništa. Dobre šanse za preokret imali su u dva navrata (58:55 i 66:63), ali najviše zahvaljujući odličnoj crveno-beloj odbrani, prednost se održavala do samog kraja.

Najbolju priliku da u četvrtoj utakmici ipak dođu do titule šampiona, Vujoševićevi igrači su imali 20 sekundi pre kraja. Tripković je čak tri puta bio van linije 6.25, ali je lopta kroz obruč prošla tek u poslednjem pokušaju, što je bilo za konačnih 75:73.

Utakmicu u "Pioniru" je pratilo oko 5.000 navijača, a rukovodstvo Zvezde, na čelu sa predsednikom i podpredsednikom kluba, pratili su meč obučeni u dresove svog tima.

Zvezda je u utakmicu ušla bez povređenih Ovensa i Kovača, a sa rovitim Robertsom. Junakom utakmice može se proglasiti mladi Bjelica, a veliku podršku imao je u Borisu Bakiću. Obojica su imala učinak od po 13 poena, kao i Štimac, a u Partizanu najefikasniji je bio Tripković sa 16 poena, dok su Veličković i Lazme zabeležili po 13.

Kapiten Zvezde Tadija Dragićević pobedu je posvetio navijačima:

- Niko nije verovao da možemo da se vratimo posle 2:0. Najveću zaslugu imaju navijači, koji su sada došli u najvećem broju i bodrili nas do poslednjeg minuta. U utakmici je presudila dobra odbrana, a moram da kažem da je i napad bio mnogo bolji u odnosu na prethodne utakmice. Partizan je bio nervozan i mi smo to iskoristili.

Kapiten Partizana Predrag Božić bio je vidno razočaran posle meča:

- Imali smo jako malo energije i koncentracije, a tako ne sme da se igra nijedna utakmica, a posebno ne finale sa Zvezdom. Sada smo priterani uz ivicu i moramo brzo i dobro da reagujemo.

Jedno od pitanja novinara upućeno Božiću na konferenciji posle utakmice bilo je da li je ponovo on držao sastanak igračima. Trener Vujošević ga je odmah posavetovao da ide u svlačionicu i da ne odgovara na pitanje, jer je to lična stvar.

Konferencija je dosta kasnila, a prvi se pojavio trener domaćina, Svetislav Pešić, što nije običaj. Razlog se može naći u činjenici da je Vujošević imao mnogo šta da kaže igračima, pa je sastanak posle meča trajao dosta dugo.

Pešić je javno pohvalio Bakića i Dragićevića, uz opasku da su svi igrali perfektno:

- Ovakvu atmosferu nisam video nigde u Evropi. Žao mi je što ovo nije bila peta utakmica, pa da možemo i više da se hvalimo. Bio sam trener u Španiji, Italiji i Nemačkoj, igrao sam finala, ali ovako nešto nisam video. Svi su se neverovatno borili za navijače i svoj dres. Bakić je odigrao bolje nego kada nije povređen, a i Tadija se vratio sada kada nam je bio najpotrebniji. Dule Vujošević bi verovatno voleo da je večeras kraj, ali mislim da je ovako zanimljivije, pa neka u majstorici pobedi bolji. Biće potrebna i snaga i inspiracija, ali i sreća.

Na pitanje o tome šta je bio ključ pobede njegovog tima, Pešić dodaje:

- Cele ove sezone smo insistirali na dobroj odbrani. Igrače treba naučiti da je to važan segment igre. Dobrom odbranom smo u ovom meču omogućili sigurnost i mirnoću, što nam je dozvolilo da se dobro organizujemo u napadu.

Trener Vujošević je čestitao Zvezdi, ali je dodao da je optimista pred poslednji meč:

- Ne bih želeo da komentarišem suđenje pre nego što pogledam snimak, ali Zvezda je igrala dosta agresivno, na šta mi nismo odgovarali, pa ne možemo da znamo da li je kriterijum za dosuđivanje faulova bio isti na obe strane. Što se nas tiče, postoji mogućnost da smo se psihički pomalo istrošili, a moram da kažem da sam pomalo i razočaran igrom svojih igrača. I dalje verujem u njih i mislim da ćemo pobediti u majstorici. Šampion mora da bude u stanju da zada završni udarac. U subotu se igra i fudbal, ali nadam se da će navijači prepoznati gde treba da budu.

Propuštenu šansu da trojkom završe meč i ostvare pobedu, na tri sekunde pre kraja, Vujošević je prokomentarisao kao činjenicu da je protivnik sve vreme lako probijao njihovu prednju liniju, što njegovom timu nikako nije polazilo za rukom. Otuda i propuštena šansa čak i za faul na tri sekunde do kraja.

Peta, odlučujuća, utakmica igraće se u subotu od 20.15 časova u "Pioniru", a domaćin će biti Partizan.

Katarina Stojković

Pogledajte još