NASA pravi letelicu za hvatanje asteroida

Inžinjeri u Laboratoriji za mlazni pogon na jugu Kalifornije i Istraživačkom centru Glen u Ohaju razvijaju raketni motor koji će koristiti jonski pogon umesto konvencionalnog hemijskog goriva.

Mada je nekada smatran naučnom fantastikom, jonski pogon – koji izbacuje zrake naelektrisanih atoma za pokretanje letelice – smatra se povoljnijim za letenje svemirom zato što troši manje goriva.

Očekuje se da se sledeće godine zahukta ispitivanje takvih motora. NASA radi na zahtevu Bele kuće da pošalje ljude na asteroid kao koraku ka ljudskoj misiji na Mars. Umesto da pošalje astronaute na asteroid, kako je prvobitno planirano, NASA je smislila brže ostvarivu i jeftiniju zamisao – uhvatiti asteroid i odvući ga bliže Mesecu, pa ga tamo posetiti i ispitati.

Američka svemirska agencija planira da 2019. lansira letelicu bez ljudi koju bi pokretao jonski pogon ka nekom asteroidu kojeg tek treba odabrati. Onda bi 2021. tim astronauta svemirskom kapsulom Orion, koja je još u fazi razvoja, otišao na asteorid i ispitao ga.

Pored pripreme za eventualnu ljudsku misiju na Mars, NASA navodi da operacija hvatanja asteroida ima i cilj da se isproba tehnologija za skretanje stena iz svemira koje bi mogle udariti u Zemlju. Naučnici navode da preusmeravanje asteroida neće predstavljati opasnost po Zemlju i da bi izgoreo u slučaju da slučajno uđe u atmosferu.

Administracija predsednika Baraka Obame pre mesec dana je objavila budžet za 2014. koji predlaže 105 miliona dolara za početak misije koja bi na kraju mogla koštati 2,6 milijarde dolara.

Izvor: Kurir