Danas sastanak Nikolića i Putina

Nikolić u dvodnevnoj radnoj poseti Rusiji, organizovanoj na poziv ruskog predsednika, predvodi delegaciju Srbije u kojoj su i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog Milan Bačević, ambasador Srbije u Moskvu Slavenko Terzić, savetnik predsednika Marko Đurić...

Nikolić i Putin će u vili ruskog predsednika Bočarov Ručej u Sočiju potpisati Deklaraciju o strateškom partnerstvu, kojom će, kako je saopšteno iz Kremlja, biti određeni "glavni pravci daljeg razvoja odnosa".

Pre potpisivanja najavljen je sastanak u užem sastavu, kome će, uz Nikolića i Putina, prisustvovati i Vučić i Mrkić, a sa ruske strane šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Putinov savetnik Jurij Ušakov, a potom je planiran radni ručak za dve delegacije.

Uoči susreta s Putinom, Nikolić je izjavio da je pred Srbijom i Rusijom nova epoha saradnje koja će pokazati da nijedan cilj nije nedostižan ako se dve zemlje udruže.

Sporazum će biti "kruna zajedničkih napora u cilju aktiviranja bilateralne saradnje u svim oblastima", rekao je Nikolić u intervjuu za Itar-Tass.

Predsednik Srbije očekuje da će potpisivanje sporazuma imati pozitivan uticaj, pre svega, na ekonomsku saradnju Srbije i Rusije i da će dati podsticaj ulaganjima ruskih kompanija u srpsku privredu.

Ministarstvo prirordnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije saopštilo je uoči potpisivanja da Deklaracija o strateškom partnerstvu predstavlja sveobuhvatan dokument u kome je akcenat stavljen na ekonomsku saradnju, koji je nastao kao izraz poverenja državnog rukovodstva dve zemlje.

Pročitajte još istraživanje: Značaj sporazuma sa Rusijom?

Ministar Bačević je tim povodom najavio da će se, po potpisivanja sporazuma, značajno olakšati saradnja dve države, uz istovremeno povećanje ruskih investicticija i brže i lakše materijalizovanje prethodno potpisanih međudržavnih sporazuma, navodi se u saopštenju.

Agencija Itar-Tass je prenela i da će tim dokumentom biti odredeni ključni principi na bazi kojih ce funkcionisati buduća saradnja dve države.

Posebna pažnja biće poklonjena ekonomskim vezama, trgovinskoj razmeni i strateškim infrastrukturnim projektima, kao i koordinisanim akcijama na medunarodnoj politickoj sceni, posebno kada je reč o kosovskom pitanju.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je uoči današnjeg sastanka izjavio da dve države tradicionalno blisko i prijateljski saraduju i posebno istakao znacaj Deklaracije o strateškom partnerstvu koja ce biti potpisana u Sočiju.

U intervjuu Tanjugu Čepurin je podsetio da je politički dijalog između Srbije i Rusije postao regularan, da će se predsednici sastati 24. maja u južnoj ruskoj prestonici - Sočiju i da će se na stolu naći sva pitanja iz bilateralne agende, a da će sastanak, o čijem značaju govori i sastav delegacija, biti održan sredinom dana u rezidenciji ruskog predsednika Bočarov Ručej.

Predsednik Srbije će u Sočiju obići i Olimpijski park, koji se priprema za zimske Olimpijske igre 2014. godine i u čijoj izgrađni učestvuju i brojni građevinski radnici iz Srbije.

Sastanak je, kako je prenela ruska agencija, treći susret Putina i Nikolića.

Predsednik Srbije je tokom 2012. dva puta posetio Rusiju, a dvojica lidera su više puta kontaktirala i telefonom.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još