Bogata istorija grada pod Gardošem od Kelta do danas

Pojedini stariji Zemunci tvrde da nemaju potrebe, a ni želje da napuštaju ovaj deo grada i da to rade samo kad baš moraju. 

Zašto je tako lako zaljubiti se u Taurunum, kako su nekada Kelti nazivali Zemun, i šta sve on krije, svi koji žele mogu saznati ako krenu na turu razgledanja Zemuna, koju će svake subote do kraja leta održavati Turistička organizacija Beograda.

Turistički obilazak Zemuna traje oko sat i po, a za to vreme možete saznati ili se podsetiti da je Zemun tokom istorije bio pod vlašću Rimljana, Ugara, Turaka, Habsburske monarhije, sve dok 1918. nije ušao u sastav Kraljevine Jugoslavije, odnosno 1934. Beograda. 

Razgledanje počinje od zgrade Magistrata koji izgrađena 1832. godine za lokalne organe vlasti. Dalje se ide do Zavetnog krsta, livnice „Pantelić“i Karamatine kuće.

Dalje se ide do zemunske crkve Svetog Nikolaja, najstarije sačuvane pravoslavne crkve u gradu, sagrađene 1745. godine. Zatim do Milenijumske, odnosne kule Sibinjanin Janka, na vrhu brda Gardoš. 

- Milenijumsku kulu su podigli Mađari 1896. povodom 1.000 godina od svog dolaska u Panonsku niziju. Podigli su ukupno pet takvih kula na teritoriji svoje tadašnje kraljevine koje su označavale etničke granice do kojih se prostire njihov narod. Kod nas je ona poznatija kao kula Sibinjanin Janka, koji je bio jedan od glavnokomandujućih u bici za Beograd 1456. godine –-– kaže Zoran Ilić, jedan od vodiča turističkog razgledanja Zemuna. 

Tura se završava kod Stare carinarnice i Stare kapetanije na zemunskom keju. Carinarnica je nekada imala prihod od oko 100.000 forinti odnosno 70 kilograma zlata godišnje, dok je kapetanija bila redovna stanica mnogih brodova, među kojima i nekada najluksuznijeg srpskog broda „Karađorđe“. 

Karta 200 dinara 

Cena karte za turističko razgledanje Zemuna iznosi 200 dinara, a biće organizovane i ture sa vodičima na engleskom jeziku. Razgledanje će se održavati svake subote u 18 i 19 časova, a više informacija se može dobiti u Turističkom info centru na Terazijama (telefon 011 26-35-622) i u Turističkom centru Zemun (011 21-92-094). 

Izvor: Blic
22. maj

Pogledajte još