Privedeni privatnici osumnjičeni za utaju 200 miliona dinara

Kako se navodi u saopštenju, Inspektori Odeljenja kriminalističke policije PU Smederevo uhapsili su Miodraga J. iz Osipaonice, Novicu P. iz Paraćina, Dušana T. iz Beograda i Dejana S. iz Saraoraca kod Smedereva.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave i onemogućavanje vršenja kontrole, tako što su, tokom 2011. i 2012. godine, pravili fiktivnu poslovnu dokumentaciju kojom su lažno prikazivali nabavku otpadnog gvožđa od više preduzeća sa teritorije Srbije.

Ta preduzeća su, za novčanu nadoknadu od 100 do 300 evra, osnivala fizička lica iz Smedereva, Beograda, Paraćina, Jagodine, Niša i Kruševca.

Osnivači su bili samo formalni vlasnici i odgovorna lica preduzeća, dok su celokupno poslovanje vodili uhapšeni, tako što su lažno prikazivali promet otpadnim gvožđem između svojih i novoosnovanih firmi, a u stvarnosti, gvožđe nabavljali od fizičkih lica, za gotov novac, bez poslovne dokumentacije i dokaza o otkupu.

Na taj način su ostvarili promet veći od milijardu dinara za koji nisu platili porez od 200 miliona dinara, pa su za taj iznos oštetili republički budžet.

Kako se dodaje u saopštenju, osumnjičeni su, nakon prebacivanja novca na račune "fiktivnih" firmi, tim novcem kupovali građevinski materijal, koji su prodavali za gotov novac, a za sebe zadržavali proviziju od 12 odsto.

Kako bi prikrili nezakonite radnje i onemogućili kontrolu poslovanja od strane smederevske policije, osumnjičeni su sedišta preduzeća prebacivali na teritoriju Kosova i Metohije.

Osumnjičeni će, u zakonskom roku, biti sprovedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu, dok će protiv više od 30 lica, koja su fiktivno otvarala preduzeća za njihov račun, biti podnete krivične prijave nadležnom tužilaštvu u Smederevu.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još