Posmrtni ostaci Karađorđevića u Sabornoj crkvi

Pomenu u Sabornoj crkvi, koji je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, prisustvovali su članovi porodice Karađorđević, savetnik predsednika Srbije i član Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka Oliver Antić

Posmrtni ostaci Karađorđevića su iz kapele na Dedinju prebačeni u Sabornu crkvu, odakle će sutra posle jutarnje liturgije krenuti put Oplenca, gde će biti sahranjeni u nedelju, 26. maja.

Posmrtne ostatke Petra II Karađorđevića u Sabornu crkvu uneli su pripadnici Garde Vojske Srbije, a pripadnici Udruženja Kraljevina Srbija, koji su bili obučeni u srpske narodne nošnje, uneli su kovčege kraljica Marije i Aleksandre i kraljevića Andreja.

Služeći pomen Amfilohije je rekao da je dinastija Karađorđević ugradila sebe u istoriju srpskog naroda 19. i 20. veka, kao i u biće i sudbinu naroda.

"Kada je narod stradao, stradali su i oni", istakao je on.

"Petar Petrović Njegoš je u posveti prahu oca Srbije zapisao za rodonačelnika dinastije Karađorđević da je udahnuo život srpskoj duši. Ove reči koje važe za njega, važe i za njegove potomke", naveo je Amfilohije.

"Vraćanjem posmrtnih ostataka Karađorđevića u Srbiju, gde će biti sahranjeni, ispravlja se velika nepravda i omogućuje ponovno ujedinjenje srpskog naroda", rekao je novinarima Oliver Antić nakon pomena.

"Svi zajedno i država i porodica ispravljamo nešto što je pratilo naš narod i našu istoriju, a to je jedna tamna senka koja se nadvijala nad nama, da potomci Karađorđa nemaju nikakva ljudska prava", rekao je Antić.

On je ukazao da članovi porodice Karađorđević do skoro nisu imali ni statusna prava, ni imovinska prava, koja se tek ispravljaju.

"Nisu imali ni najosnovnije pravo poznato hiljadama godina da se sahrane na svojoj zemlji - to je više od nepravde, to je greh", rekao je Antić.

On je dodao da je Organizacioni odbor, na čijem je čelu predsednik Srbije Tomislav Nikolić, doneo prave odluke.

"Ovo je jedan od elemenata ponovnog ujedinjenja našeg naroda. Ako neko govori o potrebi pomirenja u regionu, a mi se sami međusobno nismo pomirili, onda je sve to besmisleno. Upravo je smisao svega ovoga ponovno ujedinjenje srpskog naroda i otklanjanje velikih nepravdi", naglasio je Antić.

Princ Aleksandar Karađorđević je rekao da je dugo čekao na ovaj trenutak
i zahvalio se vlastima što su omogućili da se posmrtni ostaci Karađorđevića vrate u Srbiju.

Zemni ostaci kralja Petra II Karađorđevića preneti su u Srbiji 22. junuara, njegove majke Marije 29. aprila, kraljice Aleksandre 9. maja, dok su ostaci kraljevića Andreja preneti 15. maja.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još