Dinkić: Đilas 2014. neće voditi BG

Tokom skupštinske rasprave o izmeni poreskih zakona, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić indirektno je najavio mogućnost smene gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, inače predsednika opozicione Demokratske stranke. U DS-u su na te navode odgovorili da je reč o političkom obračunu Dinkića protiv Đilasa.

Na brojne kritike šefa poslaničke grupe DS-a Borislava Stefanović o zaduživanju vlade i izostanku reformi, Dinkić je kazao da DS nema pravo da drži lekcije kako sprovoditi reforme.

"Nemate vi pravo da o tome govorite, vi koji niste nikakve reforme sporovodili u prethodnih pet godina, ni u Republici niti u Beogradu", poručio je Dinkić tokom rasprave o setu poreskih zakona u Skuppstini Srbije.

Dinkić je rekao da je Beograd najzaduženiji grad u Srbiji i da Đilas nije ugovorio nijedan projekat.

"Ne može Beograd da se razvija tako što će imati takse i korupciju. Zašto hotel Jugoslavija stoji 10 godina? Gde su veliki kapitalni projekti, gradski prevoz? Da li vam tu smeta možda republička vlada", upitao je Dinkić DS.

"Ne možete da raširite ruke i da čekate da vam padnu pare sa neba", dodao je Dinkić i upitao zašto gradski prevoz mora da bude gubitaš.

Ministar je naveo da je pored republičkih javnih preduzeća, potrebno restrukturirati i gradska komunalna preduzeća u Beogradu.

"Umesto da terate investitore, Đilas treba da ih privuče, da stavi u funkciju hotel Jugoslavija i da naplati udeo Beogradu od poreza na zarade", kazao je Dinkić i poručio da će Đilas porez na imovinu naplatiti građanima na Starom gradu, ali ne i na Dedinju gde žive najbogatiji.

Optužbama na račun DS-a pridružio se i zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić koji je izlaganje Borislava Stefanovića uporedio sa pozorištem.

"Uđete u pozorište, zastava spuštena, čujete fantastičnu pesmu, kad podignemo zavesu vidimo da je to plejbek, čujemo šustanje, mikrofoniju i ništa konkretno. Hoću da pitam tog interpretatora gde su vrtići i migovi bili pre godinu", naveo je Babić.

On je tokom rasprave u parlamentu kazao da je novac u Agrobanci, Razvojnoj banci Vojvodine, Fondu za razvoj Vojvodine sagoren potrošen, uništen i pokraden.

Borislav Stefanović je kazao da je inspirantivno kad SNS priča o pozorištu i da je malo iznenađen grubošću Dinkićevih reči i povećanim emocijama. Naveo je da je slučaj Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine treba prepustiti tužilaštvu ali da treba ispitati i kako su kredite davali Poštanska štedionica i Komercijalna banka.

Stefanović je naveo da je vlada samo ove godine zadužila Srbiju za 1,5 milijardi evra, a od početka mandata za više od četiri milijarde evra, dok se prethodna vlada za četiri godine zadužila sedam milijardi evra.

"Nije zgodno da pričate o lojalnosti jer ste vi u vladi s ljudima koji su vam nosili robijašku unifromu", poručio je Strefanović ministru finansija.

Stefanović je prozvao SNS da je obećala reforme i naredak, ali da od toga nema ništa i da država ima rupu u budžetu.

"Privreda je danas pred kolapsom, a budžetski su prihodi na svim nivoima realno niži nego prošle godine", rekao je on.

Prema rečima Stefanovića, Vlada najavljuje novu poresku avanturu, koja je osuđena na neuspeh, jer nije zasnovana na ekonomskim principima, već na interesima.

Zbog ovakvih zakona, kako je rekao, građani će imati 300 miliona evra manje za predškolske ustanove, javni prevoz i lokalnu infrastrukturu.

Izvor: b92

Pogledajte još