Tihić: Beograd napravio iskorak ka EU

On je ocenio da će to automatski povući i BiH i da će verovatno oslabiti one snage koje pričaju o otcepljenju Republike Srpske i velikoj Srbiji.

“Mislim da će nakon ovih odluka koje su donesene u Srbiji to biti neki doprinos rešavanju određenih pitanja i u BiH. … Verujem da će se i u Republici Srpskoj stvoriti jedna značajna masa koja želi održivu BiH”, rekao je Tihić u intervjuu zagrebačkom “Večernjem listu”, u izdanju za BiH.

Govoreći o predlogu stručnog tima SAD za reformu Federacije BiH, Tihić je rekao da misli da bi najveća ušteda bila ukidanje svih županija u BiH.

"Njihove nadležnosti treba preneti na opštine i Federaciju, a ugraditi ustavne mehanizme etničke zaštite na federalnom nivou i ostaviti mogućnost formiranja zajednice opština", rekao je Tihić koji je nakon dužeg odsustva zbog bolesti, kako sam kaže, počeo da radi pre dve sedmice.

Upitan zašto ne ukinuti Federaciju, ako je cilj jačanje države, on je odgovorio:

"Slažem se, ja sam za to da se ukinu oba entiteta u BiH".

A na opasku da bi se ukidanjem Federacije, Republika Srpska svela na nivo jedne županije, Tihić je rekao da ''ne zna kako bi to funkcioniralo, jer sve promene u Federaciji moraju biti u skladu sa Ustavom BiH. Mora postojati neki pandan RS-u”.

Pogledajte još