Ilić: Investicije da ne budu političke

Ilić je tokom obilaska radova na delu autoputa na Koridoru 11 koji prolazi kroz gornjomilanovačku opštinu, rekao da je to jedno od najvećih gradilišta u Srbiji i posao vredan 220 miliona evra.

Ovo je jedno od najvećih gradilišta u Srbiji koje će dovesti do potpunog preporoda gornjomilanovačkog kraja, kao i preporoda svih krajeva kroz koji proilazi autoput“, naveo je Ilić.

Napomenuvši da će se ugovoriti i izgradnja dela autoputa – skretanje ka Goliji, Ilić je ukazao da je “deonica od Preljine do Požege najskuplji deo, budući da kilometar autoputa košta oko 10 miliona evra“.

Od ukupno 33 kilometra te deonice, 4,5 kilometra su tuneli, a 4,7 kilometra mostovi“, rekao je Ilić.

Ministar je najavio odlazak u Irak 3. juna, kada će predvoditi privrednu delagaciju Srbije koja će posetiti tu zemlju.

Iračani su zainteresovani za građevinski materijal, budući da se isti kod njih ne proizvodi“, kazao je on, ocenivši da Srbiju tamo čekaju veliki poslovi.

Osim toga, polovinom juna Ilić će poseti Katar, kako bi razgovarao o eventualnim građivinskim poslovima zbog Svetskog prvenstva u fudbalu u toj zemlji 2022. godine.

Srpska preduzeća, kako je istakao, na svojim gradilištima žele i Emirati, a sa Kinezima će se razgovarati o izgradnji 20.000 jeftinih stanova.

Ilić je podsetio da svi građani, koji nisu legalizovali svoje objekte, moraju iskoristiti novi zakon koji im omogućava besplatan upis u Katastar nepokretnosti.

Ministar smatra da se moraju završiti projekti u oblasti vodovodne infranstrukture, kao što je brana Svračkovo, za šta treba obezbediti povoljne kredite koji će se dugoročno otplaćivati.

Ja sam predložio da kada su u pitanju investicije u vodoprivredi, vlada preuzme troškove glavnice vraćanja kredita, a opštine da podele obavezu izmirenja kamate“, naveo je on, i dodao da je to jedini način da se veliki sistemi isfinansiraju.

To se, kako je napomenuo, odnosi i na puteve koji su u nadležnsoti opština, koje nemaju sredstva da sami iznesu njihovo održavanje, poput Gornjeg Milanovca, jedne od teritorijalno najvećih opština u Srbiji.

Predsednik opštine Gornji Mialnovac Milisav Mirković naglasio je da lokalna samouprava daje logističku podršku projektu izgradnje autoputa, posebno kada je u pitanju eksproprijacija zemljišta.

U Vrnčanima je bio najveći problem jer su meštani bili nezadovoljni cenom“, kazao je on, dodavši da su pojedini postupci još u toku pred Osnovnim sudom u Čačku.

Sastanku u zgradi opštinskog načelstva prisustvovali su i direktori javnih preduzeća i ustanova iz Gornjeg Milanovca.

Izvor: b92