Prosečna zarada 1.100 dinara

Studenti i srednjoškolci mogu tokom leta u Beogradu zaraditi poveći džeparac ili novac za odmor na moru pod uslovom da ne biraju previše i da prihvate poslove prodaje sladoleda, konobarisanje, ekspediciju pošte ili prezentaciju proizvoda, ukazali su Tanjugu predstavnici pojedinih zadruga u Beogradu.
Prema rečima Dragana Savkića iz Zadruge studenata, ponuda za posao u letnjem periodu je raznolika, ali je i potražnja velika. Studenti, na primer, mogu dežurati u galerijama i muzejima, raditi na slanju pošte, kataloškoj prodaji, reklamiranju proizvoda, zatim na poslovima čuvara reda na bazenima i kupalištima, angažuju ih i na knjigovodstvenim poslovima, a neretko se traže i statisti. „U našoj zadruzi posao dnevno dobije od 50 do 100 studenata“, rekao je Savkić, uz napomenu da je godišnja članarina 100 dinara. U omladinskim zadrugama „Bulevar“ i „Avala“ ističu da poslodavci u letnjem periodu neretko traže i zamenu za svoje radnike koji u to vreme koriste godišnji odmor. U tom slučaju potrebna je i odgovarajuća stručna sprema, pa je malo teže pronaći adekvatne radnike, rekao je Ljubomir Vidović iz zadruge „Bulevar“. „Dosta je i stranih firmi u Beogradu koje traže radnike preko omladinskih i studentskih zadruga“, ukazao je on. Dnevnice u ovoj zadruzi su u proseku 1.100 dinara, a rad po satu plaća se 85 do 130 dinara, u zavisnosti od težine posla.
Sagovornici su istakli da se za ljude koji hoće da rade i ne biraju posao, uvek može nešto pronaći, ali da ima i onih drugih, uglavnom srednjoškolaca, koji odbijaju ponude. Predstavnica zadruge „Avala“ Nataša Dondur podsetila je da se traže i saradnici koji rade na operatskim poslovima na unosu podataka u kol−centrima, kao i da se za taj posao plaća oko 100 dinara po satu. U zadruge se mogu učlaniti stariji od 15 godina, maloletnici moraju podneti zdravstvene knjižice, potvrde iz škole, kao i saglasnost roditelja, a za punoletne potrebna je lična karta. (Tanjug – “Pregled”)

Pogledajte još