Najbogatije Srpkinje: Naslednice, teniserke, estradne zvezde…

U vrhu onih dama čije bogatstvo je neupitno, a same su ga stekle, nalaze se dve najpoznatije srpske teniserke Jelena Janković i Ana Ivanović sa zaradama koje se mere milionima dolara.

Ne računajući premije koje zarađuju na turnirima, tu su sponzorski ugovori sa velikim brojem nula, a samo je proizvođač reketa „Joneks” Ani dok je bila u top deset igračica sveta uplatio sumu od 10 miliona dolara. Veliki honorar Ana ima i kao promoter „Adidasa”, dok su Jelenini sponzorski ugovori manji.

Mogli bismo reći da svoje bogatstvo same zarađuju i srpske estradne vedete, pre svega trio – Svetlana – Ceca Ražnatović, Lepa Brena i Seka Aleksić. Osim kao pevačica, Lepa Brena zarađuje i kao uspešan biznismen – suvlasnica je popularne „Grand produkcije”, ima imovinu i van zemlje, dok su albumi Cece Ražnatović godinama najprodavaniji muzički proizvod, a njeni pevački honorari idu i do 100.000 evra. Toliko za novogodišnji nastup plaćaju i Seki Aleksić, za koju se tvrdi da ubira najveće honorare za nastupe u inostranstvu.

Ipak, do bogatstva se i ovde, kao u svetu, najlakše dolazi nasleđem i najduži je spisak žena čiji je konto težak zahvaljujući činjenici da su ćerke bogatih očeva.
Na vrhu je svakako Ivana Mišković Karić, naslednica zvanično još uvek najbogatijeg Srbina Miroslava Miškovića, koja je svoje bogatstvo multiplikovala udajom za Gorana Karića, člana druge bogate srpske porodice Karić.

Novca ne fali ni Dajani Kostić, ćerki biznismena Miodraga Kostića i Marijane Mateus, koja je verena za Damira Ahmetova, sina ukrajinskog milijardera Rinata Ahmetova, čije se bogatstvo procenjuje na oko 40 milijardi dolara.

Na listi bogatih naslednica su ćerke vlasnika poslovne imperije “Braća Karić”: Bogoljubova ćerka Jelena, Sretenova Gordana i Zoranova Ana. Sve su visokoobrazovane na stranim univerzitetima, ali osim što imaju sklonosti ka skupim automobilima, ni na koji drugi način ne demonstriraju svoje bogatstvo.

Po istom osnovu bogate su i Manja Babović, ćerka biznismena Milije Babovića, kao i Sandra Mitrović, ćerka medijskog magnata Željka Mitrovića, a u bogate dama se može ubrojati i njegova supruga Milica.

Jedna od najeksponiranijih srpskih bogatašica je Vukica Vučurević, ćerka biznismena Mirka Vučurevića, vlasnika švajcarske fabrike satova “Nivada”. Ona je vlasnica fudbalskog kluba Banat, ali i nekoliko vila, od kojih se luksuzom izdvaja ona na Dedinju gde su enterijer radile kompanije koje taj posao rade za Kremlj i Belu kuću.

Foto: Facebook

Iako je sve više uspešnih žena sa dobrim biznisom, veliko bogatstvo se u Srbiji još uvek vezuje za muškarce i tek veza s njima, rodbinska ili bračna, žene čini bogatim.

Jedna od preduzetnica koja je sve što ima stekla sopstvenim radom je Mila Litvinjenko, vlasnica kozmetičke kompanije „Aura”, ali ona o bogatstvu ne govori kroz materijalne vrednosti.

“Nažalost, kod nas se na prvo mesto stavljaju materijalni okviri. Bez novca je teško živeti, ali on jedino može da da slobodu i mogućnost izbora. Bogata sam samo utoliko što sam sa saradnicima napravila brend u kozmetici i što radim kreativan posao”
– kaže gospođa Litvinjenko, a na pitanje da li je isplativije dobro se udati ili biti preduzetnica odgovara:

“Pitanje je da li stajati u senci ili ići pod suncem? Po meni, svaka žena pored porodice treba da se bavi nečim što će ispunjavati i drugi deo njene ličnosti. Nažalost, Srbija nikako da prođe kroz tranziciju, a u njoj se ženama nude instant rešenja, a jedno od njih je – dobro se udaj!”

Upravo ta preporuka bila je put do bogatstva mnogih Srpkinja koje su udajom postale bogate u svetskim okvirima, a tu primat drže misice i fotomodeli.

Tako je Jelena Jakovljević, manekenka i bivša mis Jugoslavije, svoju karijeru modela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krunisala udajom za šeika Saida bin Draija čija porodična kompanija vredi nekoliko milijardi dolara, a sama Jelena je vlasnica lanca salona lepote i luksuznog hotela „Park plejs”.

Milijarderke su udajom postale i dve članice ženskog sastava “Models” Sandra (Nikolić ) Melnichenko i Ivana Berendika Jermoluk. Prva je udajom za ruskog biznismena Andreja Meljničenka postala potencijalna naslednica poslovnog carstva vrednog preko deset milijardi dolara, dok je Ivana prošla nešto “lošije” udajom za Tomasa Jermoluka, jednog od investitora u “Gugl”, a njihova imovina se procenjuje na više od 100 miliona dolara.

Foto: Ivana Berendika Jermoluk – Facebook / Sandra Melnichenko – AP Photo

A da i razvod može dobro da se naplati, dokaz je Slavica Eklston, bivša supruga vlasnika Formule 1, koja je nakon razlaza od ovog bogataša inkasirala fantastičnih 740 miliona funti.

Za najbogatiju Srpkinju na svetu koja je sopstvenim radom došla do imetka još uvek važi Rebeka Mekdonald, vlasnica američke energetske kompanije „Džast enerdži” vredne 2,3 milijarde dolara.

(Izvor: Blic )