Vučić o Kosmetu: Garancije za diplome, državljanstva

On je rekao da ne veruje da će danas zasedati Vlada Srbije."Za nas su ključna pitanja pitanja ličnih dokumenata i državljanstva, pečata na unuiverzitetskim diplomama... Želimo te stvari da rešimo, a onda nije problem da se održi sednica vlade", rekao je Vučić u Altini na predizbornom skupu svoje stranke.

Prema njegovim rečima, ključne primedbe na implementacioni plan tiču se nepostojanja obaveze za izmenu zakona kod prištinske strane, tehničkih detalja oko pominjanja člana 9, a ne samo članova 4 i 6, vezano za nadležnosti zajednice srpskih opština.

Vicepremijer je rekao da se ključne primedbe tiču i statusnog dela koji bi garantovao ostanak i opstanak srpskih dokumenata, državljanstva..."Tražimo te garancije, čak i u usmenoj formi i čekamo kakav će odogovor da bude", rekao je Vučić. On je dodao da "naravno, ako neko misli da je i bez toga sve lako i moguće, uvek može da ima većinu - mada to do duše nije lako".

Odgovarajući na pitanja vezana za takozvane paralelne institucije, vicepremijer je rekao da smatra da nije problem u njima, već da treba videti "šta je to što još možemo da izmenimo u implementacionom planu - možemo li ili ne".
"Strašno važno pitanje i na čemu insistiramo to je da Srbi imaju pravo da na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji izađu sa svojim dokumentima, imaju i zadrže svoje državljanstvo...", kazao je Vučić.

Vicepremijer je najavio da će danas imati više sastanaka sa stranim zemljama i zemljama članicama EU.

Vučić je izjavio je danas da su on i predsednik Srbije Tomislav Nikolić imali srdačne razgovore u Sočiju, iako su neki iz Srbije najavljivali drugačiji ton tih razgovora.

"Moram da kažem da nas je predsednik (Vladimir) Putin, ali i jedan od njegovoih najbližih saradnika Sergej Šojgu dočekali na najbolji mogući način, a o svemu o čemu smo razgovarali, nismo imali međusobnih nesuglasica i problema"
, rekao je Vučić na predizboronom skupu svoje stranke u Altini.

"Oni nemaju ništa protiv naše evropske orijentacije i našeg evropskog puta, ali sve što se tiče naših bilateralnih odnosa funkcioniše na najbolji mogući način", rekao je Vučić, odgovarajući na novinarska pitanja.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još