Nemački ambasador: Srbija na dobrom putu da bude deo EU

Vilhelm je u Skupštini Srbije obraćajući se učesnicima Dunavske parlamentarne konferencije, ukazao da je ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele tokom proslonedeljne posete Beogradu vodio dobre razgovore sa srpskim političarima.

Podsećajući da su Beograd i Priština postigle dogovor oko implementacije briselskog sporazuma, ambasador je ocenio da su se “tako stekli dobri izgledi da Srbija uskoro dobije datum za otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU”.

Ambasador Nemačke je ukazao da Beograd ima veoma važan položaj povezujući zapad i istok, zbog čega se može reći da se nalazi u srcu te evropske reke, a samim tim i Dunavske strategije.
Vilhelm je izrazio žaljenje što potencijal Dunava u turizmu nije iskorišćen dalje od Budimpešte, i što više kruzera ne stiže do Beograda.

Dodao je da se nada da će u budućnosti ova slika biti drugačija, ne samo u oblasti turizma već i šire. Nemačka, prema njegovim rečima, učestvuje u Dunavaskoj strategiji od 2009. Te je ohrabrio učesnike da ostanu privrženi Strategiji koja je izvor povlastica.

(Izvor: Kurir )