Sarajlije Duško i Marko mudžahedini u Siriji

Reč je o Advanu Mijatoviću, koji se ranije zvao Dušan i Marku Nikoliću koji je u džihad otišao početkom januara, nakon što se prethodno u Švedskoj šerijatski venčao sa Somalijkom.

Dvadesetak dana kasnije za njim je krenuo i Advan Dušan Mijatović, sarajevskoj policiji dobro poznat po brojnim razbojništvima.

Pedesetak državljana BiH, uglavnom pripadnika selefijskog pokreta, ratovali su ili se još bore na strani pobunjenika u Siriji, gde organizovano odlaze od sredine prošle godine.

Premda se o "svetim ratnicima" u borbi protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada spekuliše mesecima, vest o pogibiji Muaza Šabića iz Zenice, koju je prošle sedmice objavila Federalna televizija, i definitivno je potvrdila da se be-ha obaveštajne agencije suočavaju sa još jednim ozbiljnim problemom i da je neophodna hitna reakcija.

Pozivajući se na obaveštajne izvore, FTV je navela da dobrovoljci iz BiH u Siriju odlaze preko Turske, dobro uhodanim kanalima, te da su za njihovo vrbovanje zaduženi vođe vehabija Nusret Imamović iz Gornje Maoče i Dževad Gološ iz Mostara.

Iako je rečeno, da gerilci u rat odlaze uz Imamovićevu finansijsku pomoć, te da su se neki među njima kasnije priključili militantnoj jedinici Al-Nusra, ogranku Al Kaide u Siriji, zvanična istraga u BiH još nije pokrenuta, niti su dvojica selefijskih prvaka saslušana.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još