Balkanski kulinarski kup

U EXPO centru održano je IV svetsko takmičenje šefova kuhinja i prvi Balkanski kulinarski kup.

Cilj ovog šampionata nije bio samo takmičenje već i razmena iskustava među kuvarima, kao i predstavljanje, nacionalnih jela i kultura zemalja iz kojih učesnici dolaze. Oni su predstavili svoje radove stručnoj publici koju čine kuvari, hotelijeri i restorateri iz Srbije i Balkanskih zemalja. Ovom prilikom Beograd je ugostio najbolje takmičare sa svih kontinenata, Evropa i Amerika imaju po dva predstavnika, dok ostali kontinenti imaju po jednog.

Balkanski kup je prvi šampionat profesionalnih kuvara i poslastičara i do sada jedini skup ovakvog karaktera u regionu Balkana. Takmičenje je bilo podeljeno u tri segmenta:
Art Class ( artistika ) – u okviru koga takmičari prezentuju gotove radove od različitih materijala kao što su čokolada, puter, šećer i sl.
Kategorije A, B i C – su individualne prezentacije kuvara i poslastičara koji predstavljaju savremena dostignuća i nove tendencije u oblasti primenjene gastronomije.
Kategorija SP – praktično takmičenje kuvara i poslastičara koje podrazumeva takmičenje na odabranu temu, uživo u kuhinjskom boksu, pred publikom i sudijskim žirijem.

Koordinator festivala nam je rekao - Ovo je svetsko takmičenje za zvanje najboljeg šefa kuvara sveta i jedan deo Balkanskog prvenstva: zlatni kuvar Balkana, zlatni kuvar Srbije i zlatni poslastičar Srbije. Svakoga dana u 18 časova dele se medalje: diploma, bronzana, srebrna, dok su zlatne medalje dodeljene 23. maja.

Medalje: Aleksandra Ilić i Mladen Zec dobili su Srebrne medalje za moderno jelo, Tamis Ismirović srebrnu medalju u kategoriji Art Class…

Tekst: Marija Milenkovic
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još