Vlada Srbije "steže kaiš": Manje novca za javna preduzeća

Osim zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija tokom ove godine, zahvaljujući čemu će se ostvariti ušteda od oko 15 milijardi dinara (0,5 odsto BDP), ozbiljniji rezovi planirani su i na stavci "subvencije“.

Pre svih, na manje para iz državne kase moći će da računaju "Železnice Srbije“, "Resavica“ i ostala javna preduzeća, a u koje je u poslednjoj deceniji iz budžeta ubačeno čak 4,2 milijarde evra.

Manje para biće ostavljeno, kako saznajemo, i Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza. Uz sve ovo, planirana je i oštra restrikcija troškova ministarstava.

- Ideja je da se sve stavke rashoda budžeta detaljno pretresu, a posebno subvencije javnim i državnim preduzećima. Razgovaraće se i o donošenju odluke o izlasku države iz vlasništva iz nekih od ovih kompanija, bilo kroz proces klasične tenderske privatizacije, dokapitalizacije ili davanjem u dugoročni zakup. Taj zakup podrazumeva davanje prava upravljanja državnom imovinom, uz obavezu investiranja - objašnjava izvor "Blica“ blizak Vladi Srbije.

Izvor: G. Bulatović za "Blic"

Pogledajte još