Opet nemiri u Stokholmu: Pale automobile i gađaju policiju (FOTO)

Neredi su počeli pre nedelju dana u predgrađu Husbi, gde 80 odsto stanovnika čine imigranti, zbog toga što je policija ubila 69-godišnjeg imigranta koji je mahao mačetom u javnosti.

Lokalni aktivisti kažu da je ovo ubistvo izazvalo gnev mladih imigranata koji tvrde da su žrtve policijske brutalnosti i rasizma.

(old_image)

- Bilo je paljenja automobila, nekoliko na različitim lokacijama, ali ne toliko kao prethodnih dana - izjavio je danas portparol stokholmske policije Lars Bistrem.

Neredi su se juče proširili na druge švedske gradove srednje veličine, ali od jutros nema izveštaja o nemirima izvan glavnog grada.

Policijska patrola u Vorbergu, južnom predgrađu prestonice, napadnuta je kamenicama, ali niko nije povređen i policija nije nikoga uhapsila, prenosi AFP.

U drugom južnom prigradskom naselju Jordbro nekoliko ljudi je napalo policiju kamenicama kada je pokušala da uhapsi nekoga za napad. Policija je upotrebila suzavac da se odbrani.

(old_image)

Policijsko pojačanje stiglo je u petak u Stokholm iz Geteborga i Malmea. Veliki broj roditelja i volontera takođe patrolira ulicama. Sve to je doprinelo smanjenju intenziteta protesta prethodne dve noći, tvrdi policija.

- Uz snažno prisustvo dobrih snaga na ulicama i policijskog pojačanja mislim da će narednih dana situacija biti mirnija - kaže portparol policije u Stokholmu Kjel Lindgren.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Švedska se i dalje nalazi među devet najravnopravnijih zemalja članica među kojima su vodeće svetske privrede. Neravnopravnost se od 1985. do 2008. povećala za trećinu, što je najveći skok od svih članica, navela je ova organizacija u izveštaju objavljenom ove godine.

U zemlji koja je dugo smatrana mirnom i egalitarnom, neredi su pokrenuli debatu o integraciji imigranata, od kojih su mnogi došli zbog toga što Švedska vodi velikodušnu politiku prema azilantima i oni sada čine 15 odsto stanovništva zemlje.

Ova skandinavska zemlja je proteklih decenija postala jedna od glavnih evropskih destinacija za imigrante i azilante. Međutim mnogi od njih imaju problema sa učenjem švedskog jezika i pronalaženjem posla, uprkos mnogobrojnim programima vlade.

Zbog nereda su britanski Forin ofis, holandsko ministarstvo spoljnjih poslova i američka ambasada u Stokholmu upozorili svoje državljane da izbegavaju predgrađa zahvaćena nemirima.

(old_image)

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još