Region: Moguć jevtiniji roming

Na tom sastanku će biti reči o mogućnosti smanjenja cena rominga na regionalnom nivou.

Kako je ranije izjavio direktor AEK Robert Ordanovski, regulatori iz Makedonije, Srbije i Crne Gore će razgovarati o mogućnosti ukidanja roming cena u tri države i potpisivanju trilateralnog sporazuma, pri čemu bi smanjenje cena rominga najpre profunkcionisalo na regionalnom nivou, a kasnije i šire.

Krajem marta Ministarstvo trgovine i telekomunikacija i RATEL postigli su saglasnost da pred Evropskom komisijom (EK) pokrenu inicijativu za snižavanje cena rominga za građane Srbije koji koriste usluge mobilne telefonije prilikom boravka u zemljama EU, nakon čega bi trebalo da usledi niz konsultacija sa predstavnicima EK.

Cilj inicijative je da cene usluga rominga u zemljama EU za građane Srbije budu značajno snižene, uzimajući u obzir uredbu EU od 13. juna 2012. godine, koju je ratifikovao Evropski parlament, kojom su cene rominga za krajnje korisnike ograničene na iznose od 29 evrocenti za minut odlaznog poziva i osam evrocenti za minut dolaznog poziva. Cene slanja i primanja SMS poruka i prenosa podataka u romingu su, takođe, ograničene, pri čemu će sve te cene u narednim godinama biti dalje snižavane.

Na osnovu toga, nadležno Ministarstvo i RATEL, u saradnji sa predstavnicima ministarstava i regulatornih agencija iz Makedonije i Republike Crne Gore, pokrenuli su inicijativu da se pred EK razmotri mogućnost proširenja primene EU Uredbe o romingu i u našim zemljama.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu, sprovođenje ove Uredbe svakako bi doprinelo smanjenju cena usluga, a povećanju telekomunikacionog saobraćaja.

U skladu sa tim, u pripremi je "Bela knjiga“, koja će razraditi sve aspekte primene Uredbe u našim zemljama, zajedno sa datumom stupanja na snagu i odredbama koje će biti u skladu sa interesima svih zemalja potpisnica.

Kada je reč o stavovima operatora koji pružaju telekomunikacione usluge u našoj zemlji, oni navode da nisu upoznati sa inicijativom AEK-a.

U Vip mobajlu nisu mogli da ''konkretnije iznesu mišljenje o ovoj temi'', jer kako su rekli, o inicijativi AEK-a su informisani iz medija.

''Vip mobajl se u poslovanju od početka zalaže za to da korisnici dobiju veću vrednost za novac. Realizacija ovog sporazuma predstavljala bi olakšicu za korisnike u Srbiji, jer operateri roming cenovnik formiraju u zavisnosti od troškova koje roming partneri zaračunavaju jedni drugima. Ukoliko i kada trilateralni sporazum stupi na snagu ispoštovaćemo sve njegove odredbe'', dodaju u Vip mobajlu.

U Telenoru kažu da su upoznati sa inicijativom Ministarstva i RATEL-a, i dodaju da se, u cilju obezbeđivanja stabilnosti u poslovanju i pozitivnog korisničkog iskustva, ta kompanija konstantno zalaže za predvidivost regulatornog okvira i inicijativa koje sprovode regulatorna tela.

''Sa inicijativom koju pokreću regulatorna tela Makedonije, Crne Gore i Srbije nismo direktno upoznati. Bili bismo zahvalni na prilici da učestvujemo u njenom razmatranju, kao i razmatranju ostalih inicijativa koje utiču na naše korisnike'', navode u Telenoru.

Oni smatraju da je važno da eventualna roming regulacija ne dovede do toga da operatori te tri zemlje moraju zbog regulative da utvrđuju razlicite principe i uslove rominga prema zemljama u regionu i EU.

U Telekomu Srbija kažu da će, ukoliko dođe do sklapanja trilateralnog ugovora na agencijskom ili državnom nivou, poštovati sva nova, zakonom odredjena pravila.

Cene roming usluga Telekom Srbija odredjuje bilateralnim sklapanjem ugovora sa ostalim operaterima, i cene variraju u zavisnosti od detalja sklopljenog ugovora.

Izvor: tanjug via B92

Pogledajte još