Ishrana: Ostaci hrane koje treba jesti, a ne bacati

Ako u procesu čišćenja i guljenja voća i povrća jednaka količina namirnice završi u smeću, kao i na vašem tanjiru, imate pogrešne navike. U tim delovima se krije obilje hranljivih materija, iako ih možda vi bacate kao manje vredne. Tokom procesa rasta povrća oni su izloženi drugačijim uslovima nego glavni deo ploda i zato imaju svoje vlastite prednosti.

Evo koje delove namirnica ne bi trebalo tako olako bacati:

Zeleni deo šargarepe (lišće šargarepe)

(old_image)

Ovi delovi šargarepe obiluju hlorofilom – izvrsnom izvoru magnezijuma koji je važan za krvni pritisak i jake kosti i mišiće. Sadrže i kalijum koji doprinosi pravilnom radu organa za varenje i pomaže u prevenciji osteoporoze. Studija iz 2011. godine potvrdila je da su osobe koje ne unose dovoljno kalijuma u organizam pod najvećim rizikom od srčanih bolesti. Zeleni deo šargarepe sadrži i vitamin K, koji je bitan za zdrave kosti, a ne nalazi se u samoj šargarepi. Zbog visoke količine kalijuma, lišće šargarepe može biti gorkog ukusa, pa ga je najbolje sitno iseckati i dodati u mešanu salatu, ili ga možete koristiti u pripremi supe od povrća.

Kora mladog krompira

Kora mladog krompira sadrži kalijum, vitamin C, gvožđe i vlakna, a kora samo jednog krompira

(old_image)

sadrži 18 odsto preporučenog dnevnog unosa dijetalnih vlakana. Hrana koja obiluje vlaknima pomaže kod regulisanja varenja i snižava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Takođe ćete uz vlakna biti duže siti; jedna američka studija potvrdila je da su žene koje su povećale unos vlakana sa 12 na 24 grama dnevno apsorbovale 90 kalorija dnevno manje. Krompir dobro operite, narežite na tanke kriške, poprskajte maslinovim uljem, dodajte so i biber i napravite zdravu varijantu "čipsa". Možete dodati i malo omiljenog začinskog bilja.

Kora jabuke

Crvena ili zelena, kora jabuke sadrži vlakna koja snižavaju holesterol i kvercetin, fitohemikaliju

(old_image)

koja ima antiupalna i antioksidativna svojstva. Ipak, imajte na umu da su jabuke danas u velikom broju slučajeva prskane pesticidima, pa birajte organske. Koru jabuke možete ubaciti u blender i koristiti kao jedan od sastojaka voćnih frapea i jogurta ili ih naseckajte i i dodajte u jutarnju ovsenu kašu, dok je još kuvate. Toplota će omekšati koru, ali i dalje će dati vašem doručku pomalo hrskav ukus.Naravno, kad jedete jabuku, nikako je ne gulite.

Stabljika blitve

(old_image)

Prema jednom nemačkom istraživanju, stabljike blitve sadrže aminokiselinu glutamin, koja jača

imuni sistem i sposobnost tela da se oporavi nakon povrede. Stabljike blitve obiluju i vlaknima; možete ih jesti sitno iseckane i pripremljene zajedno s ostatkom (lišćem) blitve. Imajte na umu kako se stabljike duže kuvaju, pa ih možete staviti u lonac pre nego što dodate listove blitve. Takođe, stabljiku blitve možete stavljati u pite.

Lišće celera

(old_image)

Sadrži i do pet puta više magnezijuma i kalcijuma nego sam koren. Magnezijum je važan za sintezu proteina i metabolizam, dok je kacijum, osim za kosti, neophodan i za zdravlje mišića i krvnih sudova. Lišće celera bogato je i antioksidansima, pa ima protivupalna svojstva. Lišće celera možete iseckati i dodati u salatu po izboru, a u supi je, uz lišće peršuna, nezaobilazan začin.

Lišće brokolija

(old_image)

Porcija lišća brokolija od 30 grama obezbediće vam 90 odsto potrebne dnevne količine vitamina A, koji je važan za imunitet organizma i zdrav vid. Lišće brokolija takođe je dobar izvor vitamina C, jedna porcija sadrži oko 43 odsto potrebne dnevne doze ovog vitamina. Što se tiče kuvanja, lišće brokolija možete pripremati isto kao i spanać, a manji listovi mogu se dodati u mešanu salatu.

Izvor: Ordinacija.hr

Pogledajte još