Moguće povećanje PDV-a i smanjenje zarada

BEOGRAD, 22. maja 2009. (Beta) - Vlada Srbije će povećati porez na dodatu vrednost i smanjiti zarade ukoliko mere za očuvanje finansijske stabilnosti u okviru sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ne daju očekivani rezultat, objavljeno je u petak.

"Vlada je spremna da preduzme mere da održi programske ciljeve, uključujući povećanje stope poreza na dodatu vrednost (PDV) i smanjenje nominalnih zarada", navodi se u Memorandumu o ekonomskoj i finansijskoj politici, koji je usvojen u okviru aranžmana sa MMF-om, a objavljen na sajtu Narodne banke Srbije.

MMF je 16. maja Srbiji odobrio trogodišnji stend baj aranžman u okviru kojeg će Srbija moći da povuče 2,9 milijardi evra, a prvu ratu već je povukla.

Vlada Srbije se obavezala da budžetski deficit ne bude veći od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da bi se to postiglo usvojen je rebalans budžeta kojim je predviđeno između ostalog zamrzavanje plata u državnoj upravi i penzija u 2009. i 2010. godini i smanjenje transfera novca lokalnoj samoupravi.

Pogledajte još