Karađorđevići sahranjeni na Oplencu (VIDEO)

Sveru liturgiju služio je patrijarh SPC Irinej sa sveštenstvom, u prisustvu državnog vrha Srbije, članova porodice Karađorjdević, predstavnika kraljevskih porodica iz Evrope, diplomatskog kora, verskih zajednica i drugih zvanica.

Predsednik Nikolić, premijer Ivica Dačić, predsednik RS Milorad Dodik i princ Aleksandar karađorđević položili su vence na kovčeg sa posmrtnim ostacima kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima u porodičnu grobnicu uneli su pripadnici Garde Vojske Srbije, dok su kovčege ostalih članova porodice Karađorđević uneli članovi Udruženja Kraljevina Srbija.

Nikolić: Korak ka jedinstvu

"Srpski narod ne sme više sebi da dozvoli podele i nepravdu", poručio je, obraćajući se zvanicama i građanima, predsednik Nikolić.

On je istakao da istovremeno danas činimo još jedan korak ka jedinstvu, kako bismo krenuli putem velikih naroda, za kojima ni u čemu ne smemo da zaostajemo.

Nikolić je ukazao da je povratkom posmrtnih ostataka kraljevske porodice u otadžbinu ispravljena velika nepravda i učinjen korak ka nacionalnom jedinstvu.

Predsednik Srbije je konstatovao da je istorija srpskog naroda, osim slavnim herojskim delima, patriotizmom, borbom za pravdu i istinu, obeležena i unutrašnjim podelama i sukobima.

"Kod nas su podele i zavade česta pojava, čak i među braćom i sestrama, ponekad i ni oko čega. Jedan od sukoba nastao je tokom Drugog svetskog rata i imao je tragičan epilog, čije posledice osećamo i danas. Mržnja između dva srpska pokreta, četničkog i partizanskog, koji su proglasili iste ili vrlo slične ciljeve, dovela je do bratoubilačke ostrašćenosti i ogromnih ljudskih žrtava", podsetio je Nikolić.

Zavade i progoni nastavljeni su, podsetio je Nikolić, i po završetku Drugog svetskog rata, i mnogi građani su u miru doživeli tragičnu sudbinu: neki su streljani bez suđenja, za neke je suđenje služilo samo da bi se izrekla unapred pripremljena presuda.

"Te patnje je, na ovaj ili onaj način, u većoj ili manjoj meri, doživela svaka naša porodica, pa i porodica borca za slobodu i oca moderne Srbije: velikog vožda Karađorđa Petrovića. Sudbina samog Karađorđa, njegovih potomaka i porodice, predstavlja sublimaciju svih naših podela, nepravdi i nesreća", naglasio je Nikolić.

On je istakao da se narod koji je ujedinjen ne može nazvati malim, a sa poslednjim Karađorđevićem, donetim iz tuđe zemlje u kovčegu, u Srbiju se vraća pomirenje.

"Moja dužnost, kao predsednika svih građana, bez obzira na bilo kakvu, pa i političku podelu, jeste da učinim sve i doprinesem konačnom pomirenju i jedinstvu našeg naroda. Dao sam i sopstveni primer", ukazao je Nikolić i zapitao:

"Da li ste i vi spremni da učinite sve da prestanu sukobi i podele u Srbiji"?

Patrijarh: Ispravljena istorijska nepravda

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je ispravljena velika istorijska nepravda.

"Ljudski je grešiti, ali i shvatiti da se greši i pokajati se"
, naglasio je patrijarh, ističući da su to dobro shvatili predstavnici sadašnje vlasti u Srbiji i ispravili nepravdu prethodne vlasti.

On je podsetio da je četvoro članova porodice Karađorđević preživelo okupaciju i da su bili prinuđeni da napuste otadžbinu i žive u izgnanstvu, oskudici, nezasluženom poniženju... Ipak, najveća nevolja koja ih je snašla je, kako je rekao, to što su bili lišeni svih prava i prava povratka u zemlju, koju su svojom krvlju gradili.

"Sada mogu da počivaju u svojoj zemlji u crkvi Svetog Đorđa zajedno sa članovim svoje porodice", rekao je patrijarh.

Patrijarh je u jednom trenutku princa Aleksandra nazvao "kraljem prestolonaslednikom", što je deo građana dočekao ovacijama i povicima "Tako je".

Aleksandar II Karađorđević: Veliki, tužan i svečan dan

Princ Aleksandar Drugi Karađorđević izjavio je da je ovo veliki, tužan, ali i svečan dan i istorijski trenutak za porodicu Karađorđević, ali i za ceo srpski narod i Srbiju.

"Okupili smo se danas da odamo poslednju poštu i ispratimo kralja Petra Drugog, kraljicu Aleksandru, kraljicu Mariju i kraljevića Andreja, čija je sudbina kroz istoriju bila tesno povezana sa sudbinom celog naroda, ali i sa nastankom moderne srpske države", rekao je princ Aleksandar.

Prema njegovim rečima, njihovi životi su odraz onoga što se u to vreme događalo njihovom narodu i otadžbini. On je u obraćanju ispred crkve Svetog Đorđa na Oplencu ocenio da je predugo trajalo njihovo lutanje i izgnanstvo i dodao da su živeli i umirali na različitim stranama sveta.

Dačić: Ideologija je mnogo, Srbija je jedna

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić apelovao je na nacionalno jedinstvo i pomirenje.

"Ovim je zalepljen poslednji deo mozaika koji govori o istoriji našeg naroda i države. Prošlost se ne može izmeniti, ali greške se danas ispravljaju. Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven, da ne pravi greške", rekao je premijer, obraćajući se građanima ispred zadužbine porodice Karađorđević.

"Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna", podsetio je Dačić

On je istakao da je i njegovo prisustvo sahrani doprinos nacionalnom pomirenju između onih koji su u prošlosti bili na jednoj ili drugoj strani.

Tokom njegovog govora, okupljeni građani su mu zviždali.

Sahrani su prisustvovali...

Sahrani su prisustvovali i predsednik Generalne skupštine UN Vuk jeremić, ministri u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović i Velimir Ilić, generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, kralj Jordana Abdulah Drugi, emir od Kuvajta, izaslanik japanskog cara, načelnik generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković, reditelj Emir Kusturica, akademik Matija Bećković, književnik i lider SPO Vuk Drašković.

Posmrtni ostai stigli u subotu na Oplenac

Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Marije, kraljice Aleksandre i kraljevića Andreja stigli su u subotu u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, a prethodno su iz kapele na Dedinju bili preneti u beogradsku Sabornu crkvu, gde su im mnogobrojni građani odali počast. U kripti crkve svetog Đorđa, gde su danas sahranjena četiri člana porodice Karađorđević počivaju i kraljevi Petar Prvi Karađorđević i Aleksandar Prvi Karađorđević, knez Pavle, knez Aleksandar i rodonačelnik dinastije i vožd Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović.

Crkva Svetog Đorđa je zadužbina Kralja Petra prvog izgrađena u periodu od 1910. do 1912. godine.

U crkvi ima 39 grobnih mesta, a građani poštovaoci krune moći će do kasnih večernjih sati da odaju poštu Karađorđevićima.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još