Sutra u Zagrebu: Marš za bračnu jednakost istopolnih parova

"Tražimo za istopolne porodice jednaku pravnu zaštitu koju uživaju raznopolne porodice - pravo na brak i vanbračnu zajednicu", piše u pozivu na skup.

Najavljeno je da će okupljanje biti između 16 i 17 časova u zagrebačkom parku Zrinjevac, a potom je planirana povorka do sedišta Vlade Hrvatske gde će biti podignuti transparenti i zastave u bojama duge, i održani govori.

Udruženja u pozivu podsećaju da Zakon o istopolnim zajednicama, donet pre devet godina, ne daje istopolnim porodicama gotovo nikakva prava što dovodi do diskriminacije.

Primeri su nemanje prava na porodičnu penziju, na odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera, nemanje prava zdravstveno osiguranje preko partnera i na nasleđivanje.

"Krajnje je vreme da državne institucije prestanu da zatvaraju oči pred stvarnošću i da regulišu prava dece koja zive u istopolnim porodicama", navodi se u pozivu objavljenom na internet stranicama udruženja "Iskorak" i "Kontra".

Protekle dve sedmice širom Hrvatske održana je akcija prikupljanja potpisa "U ime porodice", sa suprotnim zahtevom - da se referendumom zatraži da se u Ustavu Hrvatske brak definiše samo kao zajednica žene i muškarca.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još