Protiv gej brakova: Desetine hiljada ljudi protestovalo u Parizu (VIDEO)

Demonstranti su duvali u pištaljke i trube, mašući tradicionalnim ružičastim i plavim zastavama, a na jednoj od parola, koje su nosili, pisalo je: "Da, ljudskom dostojanstvu".

Jedan muškarac odeven u crno sa kosom u ruci i maskom sa likom predsednika Fransoa Olanda stajao je pored kovčega u kome je ležala lutka odevena kao Marijana, simbol Francuske, preneo je AFP.

Oko 4.500 policajaca je mobilizovano radi obezbeđivanja ovog skupa, čiji su učesnici doputovali u Pariz iz svih delova Francuske, specijalno unajmljenim vozovima i autobusima.

U Poljskoj, oko 10.000 demonstranata marširalo je u znak solidarnosti sa Francuzima, radi odbrane tradicionalne porodice.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals upozorio je da bi pripadnici takozvane grupe "Ultras", od kojih su mnogi iz redova krajnje desnice, mogli da se infiltriraju u protest i izazovu nerede i savetovao roditelje da ne vode decu sa sobom.

Mnogi učesnici protesta su, međutim, ignorisali ovo upozorenje i poveli decu, kao i na prethodnim demonstracijama.

Za sada nikakvi incidenti nisu zabeleženi uprkos prisustvu aktivista krajnje desnice, od kojih su neki napustili protest i nakratko razvili transparent sa pozivom Olandu da podnese ostavku, na sedištu Socijalističke partije.

Pristalice i protivnici zakona o gej brakovima počeli su da protestuju prošle jeseni kada je francuska vlada usvojila zakon, koji je zvanično stupio na snagu 18. maja.

Današnji protest u organizaciji pokreta Protest za sve, podeljen je na tri šetnje čiji će se učesnici spojiti na istorijskom mestu Palata invalida u centru Pariza.

Na skupu učestvuje Žan Fransoa Kop lider desničarske stranke Unija za narodni pokret (UMP).

Prvi gej brak u Francuskoj treba da bude sklopljen u sredu u Monpeljeu, koji je samoproklamovana prestonica gej kulture u Francuskoj, naveo je Rojters.

Francuska, tradicionalno katolička zemlja, ispratila je 13 drugih država, uključujući Kanadu, Dansku, Švedsku i odnedavno Urugvaj i Novi Zeland, omogućavajući osobama istog pola da se venčavaju.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Vašington i još 12 država su legalizovali istopolne brakove.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još