Šta sve živi na našim stopalima?!

Pete, prostore između nožnih prstiju i ispod noktiju naseljava oko 200 vrsta gljivica, objavili su američki naučnici u časopisu "Nature".

Neškodljive gljivice prirodno žive na koži, ali mogu izazvati infekcije ako počnu previše da se množe.

Naučnici Instituta za istraživanje ljudskog genoma u Betesdi izdvojili su DNK gljivica s 10 odraslih osoba i sastavili novu kartu njihove rasprostranjenosti na ljudskom telu.

Uzorci su uzeti iz ušnog kanala, s obrva, temena, iza uha, s pete, između nožnih prstiju, ispod nožnih noktiju, s podlaktice, leđa, prepona, iz nosnih šupljina, s grudi, dlana i lakta.

Rezultati su pokazali da brojnost kolonija gljivica na telu varira - najraznovrsnije stanište je peta na kojoj postoji 80 vrsta gljivica 0,60 ih je ispod noktiju na nogama, a još 40 vrsta između nožnih prstiju.

Dlan, podlaktica i lakat su sledeće lokacije po brojnosti gljivičnih vrsta, gdje ih ima od 20 do 30. Najmanja raznolikost je na glavi i na torzu gde ih ima do 10 vrsta.

Naučnici su zaključili da na ljudskom telu ima više vrsta gljivica nego što se dosad znalo, a rezultati studije će poslužiti u lečenju raznih kožnih gljivičnih oboljenja.

Izvor: KURIR

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.