KAN: Zlatna palma za lezbejsku ljubavnu priču

Žiri na čelu sa holivudskim režiserom Stivenom Spilbergom dodelio je glavnu nagradu prestižnog filmskog festivala tročasovnoj erotskoj priči o odrastanju, smeštenoj u Francuskoj.

Spilberg je nagradu uručio Kečičeu ali i dvema zvezdama filma Adel Eksarčopulos i Lei Sejdu koje su mu se pridružile na pozornici uz povike oduševljenja iz publike.

""Želeo bih da posvetim ovaj film predivnoj mladeži Francuske koju sam upoznato dok sam snimao ovaj film“, rekao je on. ""Ti mladi ljudi su me naučili mnogo o duhu slobode i zajedničkog života“.

Kečiče, 52, takođe je pohvalio i duh arapskog proleća dok je preuzimao nagradu.

""Takođe bih želeo da posvetim ovaj film drugoj mladeži i nečemu što se dogodilo ne tako davno, revoluciji u Tunisu. Oni takođe žele da žive slobodno da se slobodno izražavaju i slobodno vole“.

Gran pri Kanskog festivala otišao je u ruke Džoela i Itana Koena za film "Inside Llewyn Davis" - u kome igraju Keri Maligan, Džastin Timberlejk i novajlija Oskar Ajsak - koji je oduševio publiku mešavinom folk muzike 1960-ih i britkog humora.

(old_image)

Braća Koen su 1991. osvojila Zlatnu palmu filmom „Barton Fink“ a poslednji put su učestvovala u trci za nagradu 2007. sa „Nema zemlje za starce“.

Za najboljeg režisera proglašen je Meksikanac Amat Eskalante koji je svojim ultranasilnim filmom „Heli“ šokirao kansku publiku.

Francuskinja Berenis Bežo (Artist) proglašena je za najbolju glumicu za ulogu razočarane supruge u filmu Ašgara Farhadija „The Past“ (Prošlost), dok je zvezda Holivuda 1970-ih, 76-godišnju Brus Dern proglašen za najboljeg glumca za ulogu u „Nebraski“ Aleksandra Pejna gde igra oca alkoholičara koji veruje da je osvojio veliku nagradu na lotou.

(old_image)

Nagrada za scenario otišla je Kinezu Džija Žangkeu za „a Touć of Sin“ (Dodir zla) koji je ponudio šokantan uvid u korpuciju i eksploataciju u Kini.

„Plavo“ je odmah po prikazivanju postalo favorit za nagradu. Film prati devojku Adel koja se zlajubljuje u prelepu plavokosu studentkinju umetnosti (Sejdu) a istovremeno istražuje teme poput klasne raslojenosti u Francuskoj i ženskih karijera.

List ""Holivud riporter“ u kritici je naveo da će film ""šokirati mnoge scenama nesimulisane ženske kopulacije ali da je film mnogo više od toga - to je strastvena, iskrena ljubavna priča“.

Film je nagradu dobio dan posle velikih demonstracija u Parizu protiv novog zakona kojim je Francuska postala 14. zemlja u kojoj je legalizovan istopolni brak.
(old_image)
Foto: Beta, AP

""Gej teme“ bile su, inače, lajtmotiv ovogodišnjeg festivala u Kanu, uključujući i film Stivena Soderberga „Behind Candelabra“ gde ljubavni par glume Majkl Daglas i Met Dejmon.

Izvor: KURIR

Pogledajte još