Vlada usvojila plan primene briselskog sporazuma

Kako je navedeno u saopštenju Vladine kancelarije za saradnju sa medijima, Vlada je usvojila izveštaj tima za izradu plana implementacije sporazuma postignutog u Briselu, kao i Plan implementacije Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, kao dokument koji ne prejudicira status Kosova i Metohije.

U pismu upućenom Ketrin Ešton navodi se da Vlada Srbije smatra da će usvajanje Plana implementacije, kao i donošenje potrebnih izmena zakona neophodnih za sprovođenje Prvog sporazuma otvoriti vrata da politička sadržina višemesečnih napora da rezultate koji će odgovoriti interesima i očekivanjima građana i svih strana uključenih u proces.

Vlada Srbije smatra da će imenovanje regionalnog komandanta policije za sever Kosova i Metohije, koje će biti izvršeno korišćenjem ovlašćenja Zajednice opština iz člana 9. sporazuma, dati vidljiv doprinos izgradnji poverenja i stabilizaciji ukupnih političkih i jačanju bezbednosnih prilika na čitavom području Kosova i Metohije.

Kako je navedeno u pismu upućenom visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu navedeno je i da vlada ukazuje da utvrđivanjem Plana implementacije Prvog sporazuma, kao i postizanje svih prethodnih i budućih sporazuma i njihovo sprovođenje ne narušavaju potvrđeni princip statusne neutralnosti u svim fazama sprovođenja.

Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici nije prihvatila ostavku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i odlučila je da ovu kancelariju nastavi da vodi Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug via Blic