Opojni ukus "Velike jabuke" (FOTO i VIDEO)

ipak, nije popularna serija "Sex i grad" jedina zaslužna za slavu ili preciznije rečeno, mitsku auru koja se vezuje za ovaj grad. Ona traje mnogo duže.

Još je Lajza Mineli pevala "Njujork, Njujork", a mnogi se trudili da daju svoju definiciju njegove enigmatične privlačnosti, da razotkriju i u precizne pojmove stave njegovu magičnost. I svetski putnici sa iskustvom i pisci i pustolovi i bogati avanturisti. Najlepši odgovori, sačuvani u knjigama, na platnima ili u privatnim dnevnicima su pesme, remek dela za sebe, ali ne i konačna definicija Njujorka. U tome i jeste suština. Njujork je neosporno jedna od najvećih svetskih metropola. A metropla ne bi bila to što jeste kada bi se mogla sabiti u okvire jedne definicije.

Kada su u nekoj sredini svi odnosi u svakom trenutku savršeno jasni i sva njena lica poznata i očekivana, to je onda palanka.

A Njujork je oduvek bio ono što se obično naziva "melting pot", mesto susreta različitih nacionalnosti, konfesija, kultura. U jednom putopisu stoji da je Njujork u stvati ne pripada nijednoj državi na svetu i da je kosmopolitizam njegova srž. Valjda zato i jeste među prvih pet destinacija na listama svih turista.

Mirisi, zvuci i boje, kultne brodvejske predstave, grandiozni televizijski studiji, glamrozna aura Menhetna, vožnja taksijem koja je ritual za sebe (setimo se samo nezaboravne scene iz Džarmušove "Noći na Zemlji") – sve je to Njujork. On zahteva da sledite njegovu energiju kako biste uopšte mogli da se zadržite u njemu. Grad koji vas podseća da ste živi. I to neopozivo zahteva od vas.

(old_image)

Njujork Siti ili zvanično City of New York, po broju stanovnika, najveći je grad u Sjedinjenim Američkim Državama. Nalazi se u državi Njujork, sa 8,2 miliona stanovnika na površini od 321 kvadratnih milja (približno 830 km²), što ga čini najgušće naseljenim gradom u Severnoj Americi.

On je poslovni, finansijski, modni, medijski i umetnički centar sa ogromnim brojem muzeja, galerija, opera i pozorišta, medijskih kuća, međunarodnih korporacija i finansijskih tržišta. Takođe i sedište Ujedinjenih nacija. Grad Vudija Alena, Salmana Ruždija, pokojnog Maksa Ernsta i mnogih drugih.

Oblast u kojoj se Njujork danas nalazi u mape je uneta tek 1609.godine, posle dolaska Engleza Henrija Hadsona. Ovaj predeo koji su nastanjivali starosedeoci Amerike, Indijanci, otkrio je Italijan, Đovani de Verazano.

Nešto kasnije, 1613. godine, nazvan je i Novi Amsterdam budući da su holandski trgovci krznom ovde osnovali svoju koloniju i to baš na mestu gde se danas nalazi južni deo Menhetna. Prema legendi, koja je davno opovrgnuta, Menhetn je kupljen za staklene perlice u vrednosti od 24 dolara. Godine 1664, Britanci osvajaju grad i daju mu ime "New York", po engleskom vojvodi od Jorka i Albanija. Imigracija je u Njujork uvek bila izuzetno velika, o čemu svakako svedoči i činjenica da je grad veoma gusto naseljen i da demografi procenjuju da će do 2025.godine, grad imati 9,4 miliona stanovnika. Upravo zbog velike imigracije postoji i fraza koja kaže da svaki četvrti Amerikanac vodi poreklo iz Njujorka.

(old_image)

Petom Avenijom, plesali među neboderima Menhetna, slušali opasne priče o Harlemu, otišli do Bronksa ili pokušali da pređu glavnu ulicu, jer je snalaženje u saobraćaju ovog grada test da li možete postati Njujorčanin ili ne.

Kada se cela "ekipa" iz "Seks i grada" jedne večeri nađe na žurci časopisa "Vogue", posmatrajući koje sve te večeri prisutan, simpatični Šarlotin prijatelj, koji je konstatovao da je ceo Menhetn večeras tu, u šali je pitao prijateljicu: "Bože, ko čuva ostrvo?".

Menhetn jeste najelitniji deo grada i izvesna doza superiornosti i prezira prema stanovnicima drugih regija svojstvena je onima koji ovde žive. Nije, ipak, slučajno što se Menhetn ističe kao glavno obeležje Njujorka. Na njemu se nalaze sve značajne i u celom svetu poznate institucije, kao što su Metropoliten muzej i Metropoliten opera, Empire State Building (doslovno: carska državna zgrada) koju, sa njena 102 sprata i čuvenim vidikovcem za nezaboravan pogled na ceo Njujork i okolinu, dnevno poseti oko 40.000 ljudi. Tu se nalazi i famozna Katedrala svetog Patrika u novogotskom stilu, o kojoj niko od domaćina neće propustiti da vam kaže da su se u njoj venčali Žaklina i Džon Kenedi. Zatim, zgrada Ujedinjenih nacija, Brodvej.

Brojni filmovi, od kojih su neki prava remek dela, romani, putopisi, popoularna kultura "zaslužni" su za slavu i mitologiju Njujorka. Može to biti poseta Metropoliten muzeju, noć u Soho klubu, razgovor sa prostitutkom na bulevaru, ali i miris mora u zoru, zvuk saksofona iz nekog podrumskog bara ili pak užurbanost koja je naterala engleskog džentlmena da potrči, iako to gospoda nikada ne čini. Tako se, Njujork, na prvi pogled, učinio Stingu.

Pogledajte još