Pastor uputio Deklaraciju Vladi

"Nakon usvajanja Deklaracije, razgovore o njenoj sadržini i zaštiti ustavnih prava AP Vojvodine, želimo da vratimo u institucionalne okvire, gde im je i mesto", naveo je Pastor.

Kako je navedeno u saopštenju Biroa pokrajinske vlade za odnose s javnošću, Pastor je istakao uverenje da će detaljno upoznavanje Skupštine, Vlade i ministarstava sa sadržinom teksta deklaracije dovesti do daljih razgovora o svim otvorenim pitanjima čije je rešavanje u obostranom interesu, a pre svega u interesu građana Vojvodine.

"Namera nam je da, kao što smo to i do sada činili, civilizovanim i demokratskim dijalogom otklonimo sve dalje nedoumice u vezi sa tekstom Deklaracije i nadjemo rešenja za probleme koji su ovim tekstom obuhvaćeni",
istakao je Pastor.

Skupština Vojvodine je, na sednici održanoj 20. maja, donela je Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, a njen tekst upućen je danas predsedniku Narodne skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću, Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i privrede, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, navedeno je u saopštenju.

Ta deklaracija, čiji je predlog početkom aprila izneo predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, izazvala je u proteklom periodu burna reagovanja a usvojena je većinom glasova u pokrajinskom parlamentu, posle burne polemike između poslanika vladajuće koalicije i opozicije.

Dok su predstavnici opozicije, koju čine SNS, SPS-PUPS-JS, SRS i DS S tražili povlačenje tog teksta ocenjujući da on ima separatističku notu, Pajtić je izjavio da se deklaracijom ne traži nikakvo proširivanje nadležnosti pokrajine niti promena Ustava i zakona nego samo, kako je rekao, da se aktuelni Ustav i zakoni poštuju.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još