Svetska banka: Srbija nije pred bankrotom

Prema njegovim rečima, samo smanjenje ili zamrzavanje plata i penzija neće spasiti Srbiju, ali imajući u vidu da ti izdaci čine više od 50 odsto rashoda budžeta, ne vidi se kako bi se minus u kasi smanjio, ako se ta mera ne uzme u obzir.

To svakako neće biti popularna mera, ali je ona neophodna da bi se smanjio budžetski deficit, istakao je Brefor, dodavši da je u ovom trenutku trend jasan.

Na početku godine najavljivan je minus od 3,6 odsto, a MMF je procenio da bi do kraja godine on mogao da bude osam odsto ako se nešto ne preduzmje, a Srbija to sebi ne može da priušti, istakao je Brefor.

On naglašava da izbor nije veliki, jer u ovom trenutku malo toga može da se uradi na prihodnoj strani budžeta, pa tako ostaje samo da se vidi šta je moguće da se uradi na rashodnoj strani.

Predložili smo, kazao je Brefor, da deo finansijske dispiline preuzmu i opštine, tako što bi na lokalu kontrolisali nivo plata i zaposlenost u javnom sektoru, uz smanjenje subvencija i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

Direktor Svetske banke u Srbiji veruje da su mere koje predlaže "veoma urgentne" i što pre se primene, pre će se videti rezultati.

Ohrabruje nas što vlada raspravlja o njima i podstaći ćemo je da ih primeni već u junu, a ne u septembru, kazao je Brefor.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još