Željka Cvijanović: BiH je nemoguća misija i zemlja

''Verujem da je svaka odluka vlasti u Srbiji u funkciji građana i da se podrazumeva da je za njihovu dobrobit'', istakla je Željka Cvijanović u izjavi Tanjugu komentarišući briselski sporazum Beograda i Prištine.

Cvijanović je, takođe, ocenila da je moguće da će briselski sporazum, kao ''komplikovana priča otvoriti neku novu dimenziju u RS i celom regionu i da se ne zna da li taj sporazum predstavlja početak ili završetak nekog procesa''.

Prema njenim rečima, moguće je da će sav ovaj prostor početi da ''diše nekim drugim plućima, da ima neke druge aspiracije, a moguće je da će otvoriti aspiracije na nekim drugim neuralgičnim mestima u regionu."

Premijer RS je ocenila da je saradnja Srbije i RS prirodna i dobra u svim sferama i oblastima, da bilo kakva promena na vlasti ne može da je ugrozi, da oko toga apsolutno postoji konsenzus na obe strane, jer svi razumeju važnost tih odnosa.

"Najprirodnija veza koja može da postoji je veza između RS i Srbije, odnosi su dobri i u institucionalnom i u ličnom smislu''
, dodala je Cvijanović.

Planirani rokovi predviđeni za održavanje zajedničke sednice dve vlade i Veća za praćenje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama biće blago pomereni, jer je Srbija suočena i rešava stvari od prioritetnog značaja, navela je Cvijanović.

Na tim sednicama, kako je najavila, razmatraće se sve ono što je u međuvremenu preduzeto na realizaciji zajedničkog projekta Podrinje.

Govoreći o situaciji u BiH, Cvijanović je rekla da je to "država apsurda koja stalno pokazuje nedostatak kapaciteta da funkcioniše“.

Kao primer, ona je navela da BiH nije u stanju da donese ili utvrdi ni zakon o jedinstvenom matičnom broju svojih građana.

Ona je upitala "šta je normalnije, nego da se postigne politički dogovor oko toga i rešite pitanje matičnog broja, jer je to nešto iz čega proističu sva vaša prava kao građana".

Cvijanović je ukazala da za nekoliko godina nije postignut dogovor ni oko raspodele sredstava za raspoređivanje dizela za poljoprivredne proizvođače, pa je vlada RS morala sama da interveniše.

"Ima jako puno primera, koji kada se svedu na praktični plan ukazuju da je BiH nemoguća misija i zemlja", istakla je Cvijanović.

Takođe je rekla da, i kada je u pitanju pristupanje Hrvatske u EU, BiH nije na vreme uspela da pripremi kapacitete, dakle da građani proizvođači budu osposobljeni za ulazak susedne države u Uniju, pa je sada u situaciji da ''na vrat na nos'' približavanju tog roka dovršava granične prelaze.

"Kako god da posmatrate BiH ona naprosto pokazuje deficit kapaciteta i to je realnost koju moramo da uvažimo, pa će nam to pomoći da što više kapacitiramo RS"
. rekla je Cvijanović.

Ona je navela da su u RS prosto reagovali u svim situacijama, i da je ona kao premijer rekla da će vlada RS reagovati i donositi mere svaki put kada potrebe njenih građana ne bude mogla da zadovolji BIH.

"Ne možete ostaviti građane na milost i nemilost neefikasnim institucijama koje su na BiH nivou, čekajući beskonačno da donesu stvari koje su isključivo praktičnog, a ne političkog karaktera"
, objasnila je Cvijanović.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još