Calling festival: Kališ je poludeo uz Green Day i Hladno pivo!

Green Day je, baš kako se i najavljivalo, nastupom koji je potrajao više od dva sata, odnosno, od 22 h do 00.15, pred oko 12.000 posetilaca, sasvim ispunio očekivanja i opravdao epitet velikog, stadionskog benda, a obožavaocima priredio veče koje će dugo pamtiti i prepričavati. Ko je očekivao puku reprizu već viđenog u set listama sa prethodnih koncerata – grdno se prevario. Bili Džo Armstrong i ekipa su za Beograd priredili posebno iznenađenje.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU SA KONCERTA

Ono što je već viđeno na aktuelnoj turneji je – ružičasti zeka na početku, uz zvuke Ramonesa („Blitzkrieg Pop“). „Zeleni“ su pri udarac zadali temom sa aktuelne trilogije, 99 Revolutions, po toj pesmi je i nazvana turneja. Neke stvari su odmah postale jasne. Bend, sasvim očekivano, zvuči odlično, Bili je raspoložen i potpuno oporavljen posle čuvene rehabilitacije, a potrudio se i da, poput mnogih drugih svetskih zvezda koje nam pristižu, nauči po srpski „hvala“. „Let’s Go Crazy“, vikao je iz sveg glasa često tokom celog koncerta, a svirka je bila takva da je, makar onaj deo publike koji dobro poznaje gradivo, zaista „poludeo“. Već kod druge, „Know Your Enemy“, grupi se nakratko na bini pridružila devojka iz fan pita. Ono što nije bilo jasno je – zbog čega ne funkcionišu led ekrani sa strane.

Bili je, uz neprestano trčanje sa kraja na kraj bine, „ložio“ publiku pominjanjem „Belgrada“, Srbije, naposletku je ogrnuo i našu zastavu, poletele su i majice sa logom benda ka najs(p)retnijima. Prvi redovi su počašćeni i – mlazom vode, toalet papirom... Ipak, pomenuto, udarno iznenađenje je bilo – muzičko.

Trst, Milano, pre toga Amerika, Kanada... Nigde Green Day na ovoj turneji nije kompletno odsvirao treći album Dookie (1994) koji ih je vinuo u zvezde. Nigde, sve do Beograda! Od prve do četrnaeste, redom, bez izuzetka. Basket Case i When I Come Around su, očekivano, kao najveći hitovi iz rane faze, doveli i do najveće euforije, a pesme poput „Having a Blast“ ili „Pulling Teeth“ nisu svirane još od izlaska albuma! Takva promena dovela je do toga da se zaobiđu neke od karakterističnih Green Day interpretacija tuđih hitova poput „Highway To Hell“ ali medley The Isley Brothersa („Shout“), Beatlesa („Hey Jude“) i Stonesa („Satisfaction“) nije izostao. Zvaničan deo je završen uz „Minority“, pa još na bis „American Idiot“, „Jesus Of Suburbia“ i „Brutal Love“ kao veliko finale. Ostaće večite diskusije da li su Green Day pank-rok, pop, da li su ili nisu pozeri, ali je nesporno – uživo zvuče izvanredno! Potvrdili su to, na radost svih, i u Beogradu.

Calling broj dva je, uz Green Day, napomenimo to još jednom. predstavljao veliku regionalnu pank rok zabavu. Otvorili su je još po suncu u 18.30 standardno dobri i žestoki Atheist Rap sa čijim je repertoarom publika, očekivano, bila bolje upoznata nego u slučaju makedonskih Superhiksa. Scena je od 20 h bila rezervisana za Hladno pivo – zagrebački bend je, dva dana posle slavljeničkog koncerta u rodnom gradu povodom 25 godina postojanja, po ko zna koji već put, zablistao u Beogradu. Sužen best-of repertoar godinama proverenih koncertnih favorita za opštu radost („Kaže stari što nam fali“, „Pjevajte nešto ljubavno“, „Pitala si me“, „Šamar“, „Konobar“, „Supermen“, „Trening za umiranje“, „Jednim osmjehom“, „Sreća“, „Ne volim te“, „Nije sve tako sivo“...) prošaran je odabranim materijalom sa još uvek aktuelnog „Svijeta glamura“, a nekoliko dana je, izgleda, bilo sasvim dovoljno da novu stvar „Na ovim prostorima“ obožavaoci prepoznaju kao veliki hit. Mile Kekin i ekipa su nastup završili „Ezoterijom“, čekamo ih, između ostalog i na „Arsenalu“ u Kragujevcu, a dočekaćemo, valjda, ponovo i Green Day, sada kada su, posle toliko godina, konačno probili beogradski led i prikazali sebe u najboljem svetlu.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.