Jeremić se vraća srpskoj politici

Prema pisanju tog lista, posle jednogodišnje pauze, nakon što je prošlog juna izabran za predsednika Generalne skupštine UN, bivši šef diplomatije vratiće se u oktobru u poslaničku klupu kao samostalni poslanik u Skupštini Srbije. Osim toga što ne planira da osniva svoju stranku, on se neće ni prikloni klubu Dušana Petrovića.

Jeremić u ponedeljak za Novosti nije hteo da otkriva svoje dalje političke planove, kada se vrati sa Ist Rivera, ali je samo kratko potvrdio: "Posle isteka mandata, sigurno se vraćam u Beograd."

Iako su jedan drugom u više navrata pružali javnu podršku, izvori Novosti prenose da se Jeremić neće priključiti taboru Dušana Petrovića, koji je posle izbacivanja iz Demokratske stranke osnovao svoj klub "Zajedno za Srbiju".

I sam Jeremić je u više navrata opovrgavao različite informacije koje su se pojavljivale o njegovim političkim planovima. Kako saznajemo, on nema nameru ni da karijeru nastavi na nekoj od važnih pozicija u međunarodnoj političkoj areni, od kojih se najviše pominjalo mesto generalnog sekretara UN, koje trenutno zauzima Ban Ki Mun.

Jeremić će "palicu" novom predsedniku Generalne skupštine, koji će ove godine biti biran iz redova latinoameričkih država, predati do polovine septembra, a onda pakuje kofere za Beograd.

Prvi čovek GS UN u ponedeljak je bio u Briselu, gde je razgovarao sa predsednicima Evropske unije i Evropske komisije, Hermanom van Rompejem i Žozeom Manuelom Barozom, a sreo se i sa Fransom Timermansom, šefom diplomatije Holandije, jedine evropske zemlje, pored Nemačke, u kojoj parlament donosi odluku o datumu za Srbiju.

Izvor: B92, Novosti

Pogledajte još