Mrkić posle večere u Briselu: Ubeđen sam da dobijamo datum

"Dugo sam u ovom poslu, ali u svojoj diplomatskoj karijeri još nikad nisam bio na sastanku na kome sam čuo toliko pohvala našoj vladi", rekao je Mikić Tanjugu posle trosatne večere u sedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Mrkić je kazao da su Srbija, kao i dijalog Beograda i Prištine, bila dominantna tema tokom večere, kojoj su, osim ministara 27 zemalja članica EU, prisustvovali i šefovi diplomatija Turske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Islanda.

"Svi koji su večeras uzimali reč, uključujucći i baronesu Ešton, u superlativima su govoroli o našoj spoljnoj politici", rekao je šef srpske diplomatije i naglasio da su potezi, koje Srbija vuče, po opštem mišljenju ispravni, i da su u interesu kosovskih Srba i srpske budućnosti.

"Ne mogu ništa da garantujem, ali sam lično uveren da ćemo mi dobiti datum za početak pregovora o punopravnom članstvu", rekao je on.

Ministar je napomenuo da je tokom večere vodio i bilateralne razgovore sa kolegama iz regiona, koji su takođe protekli u pozitivnoj atmosferi.

"Što se regiona tiče, nepodeljeno je mišljenje da je i tu napravljena atmosfera kakve nije bilo u prošlosti, a pohvale nisu stizale od nas, nego od onih koji posmatraju naš region"
, istakao je šef srpske diplomatije.

Mrkić je zaključio da susreti ove vrste često mogu da budu vrlo složeni, ali da je večerašnji sastanak učinio da se kao predstavnik Srbije oseća izuzetno dobro.

Izvor: B92

Pogledajte još