Skoro tri decenije Zane

Posle duge pauze grupa "Zana" se ponovo pojavila na bini. Doduše, ime slavnog pop benda je odavno sinonim za projekat “Žika i Jelena” uz angažovanje pratećih muzičara po potrebi, pa je tako formirana i nova postava "Zane" kojoj je prevashodni cilj – adekvatno obeležavanje tri decenije postojanja benda pod ovim imenom, naredne godine.

Uz dobro poznat tandem, "Zanu" sada čine gitarista Dejan, basista Jakša, klavijaturista Miljan, i što je posebno zanimljivo, bubnjarka Milica koja odmah privuče pažnju atraktivnim izgledom, međutim, ubrzo u prvi plan iskoči sviračko umeće.Vredi pomenuti ove mlade ljude jer su u Dadovu, pred prijateljima grupe i novinarima, pokazali da nisu slučajno tu.

Utisak je da je Žikina želja da proba da vrati duh osamdesetih, toliko puta pominjan kad je "Zana" u pitanju. Naravno, odavno tu nije Zana Nimani, i vreme otkad je Radovan napustio grupu počinje da se meri decenijama, međutim, aktuelna postava barem može najverodostojnije da asocira na ono što je Zana nekada bila. Vremeplov je krenuo od početka – čuveni prvi singl „Nastavnice“, pa „Leto“,“Osećam i znam“, „Natrag na voz“, „Pepito pantalone“, „Čamac na vodi“... Od pozorišne atmosfere brzo je ostala samo pozorišna sala, đuskalo se i pevalo iako, namenski, na repertoaru nisu bili samo dobro poznati hitovi. Naprotiv, mnogi su izostali, bez jednog se ipak nije moglo.

„Ovu pesmu je trebalo da otpevaju Oliver Mandić, Džoni, Brega, na kraju je zapala Bebeku“ – reče Žika, jasno je bilo da na binu stižu jabuke i vino. Nastavilo se, na opštu radost, uz pesme iz prve faze koje nisu česte u njihovoj set listi – „13 je moj srećan broj“, „Pahulje“, mnogima dragu baladu „Još jedan dan“ Jelena je najavila kao jednu od najlepših u repertoaru Zane. Iz svog opusa otpevala je samo „Malu“ i „Da si moj“, pre toga najveće iznenađenje večeri je bila gotovo zaboravljena „Ujutru u 7“ sa albuma „Natrag na voz“. Čule su se, uoči poziva na koktel, neizostavne „Dodirni mi kolena“, „Mladiću moj“, „Majstor za poljupce“, druženje je posle sedamdesetak minuta muzike, nastavljeno ispred sale.

"Zanin" dvojac je bio pred uglavnom znanim ljudima očekivano opušten, spontan, zaista se stekao utisak kao da je u pitanju žurka prijatelja sa malo žive svirke. Grupa u novoj postavi, ali i sa prilično osveženim repertoarom, želi da se osloni na period koji joj je doneo slavu – veći koncerti će pokazati da li stara publika ima želju da im se vrati. Uvod u Dadovu je ispunio očekivanja.

Milan Ćunković

Pogledajte još