Građani uznemireni - Najezda zmija u Beogradu

Iako ovakvi neočekivani susreti izazivaju nelagodnost i strah, pogotovo za one koji pojavu zmija vezuju za divlju prirodu, nema razloga za paniku, saopštio je danas Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Pojavljivanje zmija u aprilu i maju je prirodna pojava za ovu grupu životinja koja u proleće izlazi iz zimovališta. Pored prostora u prirodi, nije neobično da se zmije pojavljuju i u urbanim sredinama, s obzirom na to da gradska naselja pokrivaju njihova nekadašnja prirodna staništa.

Tako se u prvim prolećnim mesecima može naleteti na zmije uglavnom u onim gradskim prostorima koja su sklonjena od ljudi - podrumima, tavanima, zapuštenim dvorištima i divljim površinama. Zmije tada kreću u potragu za hranom i vodom, a dešava se i da, uplašene i dezorijentisane gradskom bukom, zalutaju i u prometne delove grada.

Na teritoriji Beograda obitava pet vrsta zmija i sve su neotrovne. Zmija se povlači i izbegava čoveka, ali ukoliko dođe do iznenadnog susreta, dovoljno je zastati, izbeći nagle pokrete i sačekati da zmija pobegne.

Zmije su u Srbiji zakonom zaštićene vrste, zabranjeno je njihovo ubijanje i narušavanje njihovih staništa. Ako neko od sugrađana naidje na zmiju, trebalo bi da obavesti Službu komunalne zoohigijene Veterinarske ustanove "Veterina Beograd" putem posebnog telefonskog broja 011/ 329-3099. Ekipa ove službe, koja je prošla poseban edukativni program Zavoda za zaštitu prirode Srbije, osposobljena je za hvatanje neotrovnih zmija u gradu, kao i za njihovo vraćanje u prirodnu sredinu, navodi se u saopštenju.

Izvor: Blic

Pogledajte još