POBUNA ZBOG SAMOUBISTVA MALOLETNE DEVOJKE: Italija pokrenula istragu protiv Facebooka na zahtev roditelja

Italijansko udruženje roditelja već je ranije prijavilo ovu kalifornijsku kompaniju zbog uloge u samoubistvu 14-godišnje Caroline Picchio, koja je izvršila samoubistvo u Novari na severu Italije u januaru, nakon što je grupa od osam mladića na Fejsbuku objavila sliku sa žurke, na kojoj ona pijana leži na podu kuptila. Snimak je na Fejsbuku ostao nekoliko dana.

Uporno maltretiranje

Direktor udruženja roditelja Antonio Affinita za britanski je Telegraf rekao da je “ovo prvi put da je grupa roditelja u Evropi predala takvu prijavu protiv Fejsbuka”.

- Italijanski zakon zabranjuje mlađma od 18 godina da potpisuju ugovore, no Fejsbuk zapravo ulazi u ugovorni odnos s maloletnicima u vezi s njihovom privatnošću, bez znanja roditelja - rekao je Affinita, koji je rekao da je smrt tinejdžerke bila kap koja je prelila čašu, nakon što se prošle godine u Rimu ubio 15-godišnjak kojeg su na Fejsbuku maltretirali jer je bio homoseksualac.

Tužitelj Francesco Saluzzo rekao je da nije isključeno ni da se ovaj put zaposleni u Fejsbuku nađu pod istragom koja će se pozabaviti i time kako je snimak danima ostao na vebu, čak i nakon što su Carolinini prijatelji zatražili da se ukloni. Devojku su maltretirali mladići od 15 do 17 godina, navodno prijatelji njenog bivšeg dečka, koji ju je, nakon što ga je nekoliko dana ranije ostavila, i sam vređao na Fejsbuku. Navodno su uvrede po Fejsu nastavljene i nakon njene smrti.

Oproštajno pismo

“Zar ono što si mi napravio nije dovoljno? Primorao si me da za to platim previše puta”, napisala je Picchio u pismu dečku, koje su istražitelji pronašli u njenoj sobi.

“Oprostite mi što nisam snažna. Ne mogu više da izdržim”
, napisala je na Fejsbuku pre nego što je sebi oduzela život.

(Izvor: Jutarnji.hr )

Pogledajte još