Paprene cene na pijacama: Trešnje i mladi krompir 200 dinara

Na pijacama širom Srbije nikada nije bilo više ljudi željnih svežeg voća i povrća, ali se prodavci u isto vreme žale da promet nikada nije bio lošiji.

Taman kada su se građani ponadali da će cene ranog voća i povrća početi da padaju - došlo je do novog poskupljenja za koje svaki prodavac ima svoje objašnjenje.

Mnogima je i dalje izgovor za stalno dizanje cena skup transport i sušna godina, iako se cene prevoza već neko vreme ne menjaju ozbiljnije. Drugi razlog za poskupljenje jeste loše vreme zbog kojeg je ponuda voća i povrća ovih dana manja, a samim tim su mu i cene veće, piše "Blic".

Cena krompira nastavlja da šokira građane, pa je za običan potrebno izdvojiti 100 dinara, što je 30 dinara skuplje od najskupljeg krompira koji je na pijacama mogao da se pronađe pre mesec dana.

"Mladi krompir košta 200 dinara. On stiže iz uvoza, a cena je visoka jer je opterećen carinom, transportom i drugim dažbinama, kao i paradajz, paprika, tikvice, krastavac. Stigao je i domaći, ali i on je skup, jer je ponuda mala. Poljoprivrednici svake godine smanjuju proizvodnju jer im se ne isplati, pa je sada ponuda manje od tražnje, a onda cene nekontrolisano skaču", objašnjava proizvođač krompira Dragan Glišić.

Od voća su trenutno najskuplje lubenice koje dolaze iz Grčke jer je za kilogram potrebno izdvojiti 150 dinara, što znači da jedna prosečna lubenica košta oko 1.000 dinara

Slabija ponuda grejpfruta, limuna i kivija uticala je da cene ovog južnog voća poskupe za 50 odsto.

(Izvor: Blic - Gorica Avalić)

Pogledajte još