Čistka u Vladi posle Vidovdana

Prema informacijama do kojih su došli novinari „Novosti“, odmah posle Vidovdana, vodeći ljudi u vlasti spremiće detaljan plan za „provetravanje“ svojih redova. Kadrovske promene neće biti samo u ministarskom timu već će pod lupu doći sva politička imenovanja u Nemanjinoj 11, javnim preduzećima, a neće biti pošteđeni ni neki predsednici opština i gradonačelnici.

Kako prenose izvori, prvi „pikovi“ za smenu su ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i vodeći čovek resora kulture Bratislav Petković.

Takođe, nije isključeno da će zbog kadrovskih pomeranja doći i do prekompozicije resora, što će iziskivati i izmene Zakona o Vladi.

Ne bavim se rekonstrukcijom vlade niti uopšte slušam nagađanja na tu temu. Moj posao je da rekonstruišem puteve i mostove u ovoj zemlji. Vlada je dobar tim i treba da nastavi sa radom, a ne da se bavimo zaludnim pričama“, rekao je, za „Novosti“, Mrkonjić.

Bratislav Gašić, potpredsednik SNS, kaže, za „Novosti“, da će izaći sa analizom rada svih državnih, ali i lokalnih funkcionera koje je imenovala stranka.

Potrebno je najpre ispitati rad ministara, ali i gradonačelnika i direktora javnih preduzeća. Princip odgovornost se mora jednom jasno uspostaviti u ovoj zemlji. Zato SNS ne isključuje ni mogućnost rekonstrukcije vlade“, rekao je Gašić.

U političkim spekulacijama oko nove kombinatorike nije pošteđen ni URS, iako iz njihove ministarske ekipe niko unapred nije precrtan. Izvesno je, ipak, da će i Dinkić morati ili da kadrovski promeša karte ili da se odrekne delova svojih portfelja.

Ideju o rekonstrukciji promovisala je stožerna stranka većine - SNS, tako da od njihove odluke sada zavisi da li ćemo ući u taj proces. Kao stranka smo spremni da svakoga dana pričamo o učinku u našim resorima. Rezultati svih nas trebalo bi da budu jedino merilo i za eventualne kadrovske promene - rekla je Verica Kalanović, ministar za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj i potpredsednik URS.

Pre novog sklapanja ministarskih kockica, moglo bi da bude upražnjeno i ministrovanje bez portfelja, koje sa sobom nosi i kancelariju za ravnomerni razvoj nerazvijenih opština. Jer, ministar Sulejman Ugljanin je otvoreno poručio partnerima da će tokom juna izaći iz Vlade ako se ne ispoštuje koalicioni sporazum koji se odnosi na poboljšanje statusa Sandžaka.

Prema našim izvorima, zasad su sigurni samo ministri iz stranaka koje imaju po jednog predstavnika u Vladi - Rasim Ljajić (SDP), Velimir Ilić (NS) i Jovan Krkobabić (PUPS).

Izvor: Novosti

Pogledajte još