Dačić danas sa evropskim poslanicima u Briselu

Dačić će sa poslanicima razgovarati o sporazumu Beograda i Prištine koji je 19. aprila postignut tokom dijaloga pod pokroviteljstvom Ešton, kao i o dogovorenom planu za njegovu primenu.

Koliko je ovo obraćanje srpskog premijera pred poslanicima Evropskog parlamenta bitno za odluku o dodeljivanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji krajem juna, za B92 objašnjava Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka i nekadašnja direktorka Kancelarije za pridruživanje EU.

“Sve veća uloga koju Evropski parlament ima u EU zahteva da paralelno sa državama članicama, Evropskom komisijom, držite informisanim i sam Evropski parlament, a posebno njegov Spoljnopolitički odbor u čijoj nadležnosti se nalaze pitanja i proširenja, i spoljne politike EU“
, poručuje Miščevićeva.

“Ovaj odbor nema nadležnosti da donosi bilo kakve odluke, posebno ne one koje su obavezujuće, ali da podsetimo – u njemu sede predstavnici svih država članica, različitih političkih stranaka, čije će države konačno doneti odluku ne samo o datumu, nego i daljem toku i pravcu procesa proširenja EU, i naravno mesta Srbije u tome
, objašnjava ona.

“Ne mislim da treba praviti nekakvu posebnu dramu oko ovog predstavljanja, ovo je jedno važno informisanje o razgovorima u Briselu, upoznavanje sa činjeničnim stanjem i sa daljim planovima. Neće odlučivati, naravno, o našem statusu u ovom momentu, ali je itekako važno da budu dobro upoznati i da razumeju poziciju Srbije danas“, smatra Tanja Miščević.

“Mi uvek možemo da se žalimo na nivo diplomatske aktivnosti, ali ono što je jako važno jeste da diplomatska aktivnost postoji. Bilo je perioda u kojima takve aktivnosti uopšte nije bilo ili se dešavala samo u, kako se to kaže, minut do dvanaest“, podseća ona.

“Rekla bih da trenutno prisustvujemo jednom konstantnom, konzistentnom diplomatskom naporu koji evo traje već neko duže vreme jer se i sama odluka o datumu odlaže, pa je možda i to razlog. Naravno sama diplomatksa aktivnost bez suštine stvari - a to je implementacija ovog postignutog sporazuma i početak zapravo njene implementacije - neće doneti previše uspeha“, zaključuje Tanja Miščević.

Kako je raniej saopšteno u Evropskom parlamentu, glavna pažnja u razgovoru Dačića i članova Spoljnopolitičkog odbora biće posvećena sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema izvorima iz Spoljnopolitičkog odbora, u razmeni mišljenja srpskog premijera i evropskih poslanika svakako će biti ocenjeno i kakvi su izgledi da vođstvo EU krajem juna utvrdi datum početka pregovora o članstvu Unije sa Srbijom.

Dačić će, kako je saopštila Vlada Srbije, takođe razgovarati sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Elmarom Brokom i sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Izvor: B92

Pogledajte još