Hag: 111 godina zatvora hrvatskoj šestorci iz BiH

Haški tribunal osudio je danas šestoricu Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Bivši predsednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, komandant Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a predsednik komisije za razmenu zarobljenikaHRHB Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Treba istaći da su to nepravosnažne presude koje u drugom stepenu treba da potvrdi Žalbeno veće.

Sudsko veće na čelu s predsedavajućim francuskim sudijom Žan Klodom Antonetijem ukupno je šestorici Hrvata dosudilo 111 godina zatvora, a u kazne će im se uračunati i vreme provedeno u pritvoru tokom sedmogodišnjeg suđenja.

Sudije Haškog suda zaključile su da je šestorka učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s prvim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom i još nekim ljudima iz vrha RH i Herceg Bosne, kojem je cilj bilo etničko čišćenje prostora Herceg Bosne i njeno pripajanje ili stvaranje nove hrvatske republike na tom prostoru.

"Veće je većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni. Vojnici HV-a zajedno su se borili s vojnicima HVO-a", napisale su u presudi sudije i dodale kako su optuženi počinili zločine protiv čovečnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i da su kršili zakon i običaje ratovanja.

Veće je većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat kojem je cilj bio stvaranje hrvatskog entiteta kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje naroda koji se treba ili pripojiti Hrvatskoj ili biti država tesno bliska s Hrvatskom. U zaključku je napisano da je i Franjo Tuđman učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu i da je učestvovao u odluci da se u Herceg Bosni promeni etnička struktura.

"Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišćen radi ostvarivanja udruženog zločinačkog poduhvata", navodi se u presudi, u kojoj se posebno pominju mnogi zarobljenički centri za Muslimane koji su osnovani u Herceg Bosni u kojoj su zatvorenici, civili i vojnici mučeni i ubijani i držani u lošim uslovima.

Spominje se i ubijanje te deložiranje i proterivanje Muslimana iz domova i njihovo premeštanje "u treće zemlje" preko Hrvatske kako bi se stvorio prostor u Herceg Bosni u koji je trebalo da budu "naseljeni Hrvati iz srednje Bosne".

Izvor: Večernji list

Pogledajte još