Veh menja Magata na klupi Volfsburga

FRANKFURT, 24. maja 2009. (Beta-AP) - Čelnici novog šampiona nemačke fudbalske lige Volfsburga potvrdili su da će Armin Veh zameniti dosadašnjeg trenera FeliksaMagata i pokušati da napravi zapažen rezultat u Ligi šampiona. 

Magat će sledeće sezone preuzeti Šalke, a na klupu Volfsburga sešće Veh, koji je 2007. godine sa Štutgartom osvojio titulu u Bundes ligi.

On je tada zamenio Magata, koji je u februaru 2006. otpušten iz Šalkea zbog lošeg rezultata.

Volfsburg je u subotu u poslednjem kolu prvenstva osvojio titulu šampiona Nemačke, posle ubedljive pobede nad Verderom iz Bremena od 5:1.

Bajern iz Minhena ostao je drugi sa dva boda zaostatka i igraće sa Volfsburgom u Ligi šampiona, dok će trećeplasirani Štutgart igrati u kvalifikacijama za to takmičenje.

Skoro 100.000 navijača Volfsburga slavilo je noćas na ulicama prvu titulu šampiona svog kluba, zajedno sa vlasnicima kluba kompanijom Folksvagen.

Magat je na dovođenje igrača potrošio 84 miliona dolara, ali neizvesno je da li će neki od najboljih igrača ostati u klubu.

Napadač Edin Džeko, koji je drugi strelac ekipe sa 26 golova, ima najviše ponuda da napusti klub, dok je najbolji strelac Grafite (28 pogodaka) izjavio da želi da igra se klubom u Ligi šampiona.

"Ljudi su mi se tada smejali. Ali ceo projekat Volfsburga je od početka najavljivao uspeh. Tada nisam poznavao Džeka, ali posle prvih razgovora sa ljudima u klubu bio sam siguran da mogu da postignem uspeh", rekao je Grafite.

Grafite i Džeko su zajedno postigli 54 gola i tako postali najefikasniji napadački par u Bundes ligi. Napadači Bajerna iz Minhena Gerd Miler i Uli Henes su na početku sedamdesetih ukupno u jednoj sezoni postigli 53.

"Nisam ni sanjao da ću posle samo dve godine u Nemačkoj osvojiti titulu šampiona", rekao je Džeko.

Volfsburg je 12 godina igrao u eliti, ali nikada nije osvojio titulu.

Na polovini sezone Volfsburg je bio na devetom mestu sa devet bodova zaostatka za vodećim ekipama. Međutim, od 17 preostalih utakmica ekipa je pobedila na 14, a poražena je na dva meča, postigavši 13 golova na poslednje tri utakmice.

Takođe, Volfsburg je postigao najviše golova u ligi - 80, a na svom terenu ostvario je 16 pobeda, uz jedan remi.

Pogledajte još