Važno: Zaštitite se od krpelja i komaraca

Ukoliko se krpelj ipak nađe na koži, treba ga izvući pincetom i pratiti promene na koži nekoliko nedelja, rekla je Olga Dulović za agenciju Beta.

"Krpelj se izvlači pincetom, posle se koža očisti alkoholom i prati se svaka promena. Ako se na koži pojavi crvenilo, onda se ide kod lekara. Ne mora da znači da je i osoba zaražena, čak i kad je krpelj zaražen, samo je mogućnost veća", kazala je ona.

Od uboda komaraca građani mogu da se zaštite stavljanjem mreža na prozore, nošenjem odeće dugih rukava ujutru i uveče kada su oni najaktivniji, jer "svaki komarac može da prenese svaku vrstu bolesti".

"Svaki komarac može da prenese svaku bolest koja se prenosi ubodom. Kod nas za sada nema slučajeva zaraženih Denga groznicom, dok slučajeva sa virusom Zapadnog Nila nije bilo od prošle godine, ali sezona ovog virusa tek treba da počne", dodala je Olga Dulović.

Hrvatski stručnjaci nedavno su pozvali tamošnje vlasti da pojačaju mere za suzbijanje azijskog tigrastog komarca koji prenose Denga groznicu i virus Zapadnog Nila.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još